18.12.2018

Informaatikko Niina Holm siirtyi sivukirjastosta uuteen ja uljaaseen keskustakirjasto Oodiin – Ensimmäisellä työviikolla eteen tuli kaksi isoa yllätystä

Yleisöryntäys Oodiin ei yllättänyt JHL:läistä informaatikkoa Niina Holmia. Motiivin videohaastattelussa Holm kertoo, mitkä asiat ovat Suomen kaikkien aikojen odotetuimmassa kirjastorakennuksessa eri tavalla kuin hänen entisessä työpaikassaan laitakaupungilla.

Keskustakirjasto Oodissa on riittänyt vilinää. Ensimmäisen puolentoista viikon aikana uteliaita kävijöitä on ollut yhteensä yli 130 000.

Valtakunnan paraatipaikalle Helsingin Töölönlahdelle rakennettua uutta kirjastoa päästiin valmistelemaan avajaiskuntoon aikataulusta hieman myöhässä. Niinpä muutama edeltänyt viikko tiesi rankkoja päiviä koko henkilökunnalle.

– Periaatteessa parin kuukauden työ tehtiin kolmessa viikossa, JHL:läinen informaatikko Niina Holm sanoo.

Katso videolta, mitkä kaksi asiaa Niina Holmille tulivat ensimmäisen työviikon aikana yllätyksenä.

Holm siirtyi Oodiin pienestä Tapulikaupungin sivukirjastosta. Titteli vaihtui erikoiskirjastonhoitajasta informaatikoksi. Vaihtoon menivät myös tehtävät ja työyhteisö. Oodissa Holmilla on 53 työkaveria, kun Tapulikaupungissa heitä oli yhden käden sormilla laskettava määrä.

Oodi avasi ovensa 5. joulukuuta suuren julkisuuden saattelemana: jopa amerikkalaislehti New York Times huomioi rakennuksen, jota pidetään koko maailman mittakaavassa merkittävänä.

Toisen kerroksen kaupunkiverstaan tilat valmistuvat käyttö- ja opastusvalmiiksi vuoden loppuun mennessä. Siellä on myös mahdollista käyttää vaikka saumuria tai 3D-tulostinta. Kerroksesta löytyy lisäksi muun muassa opetuskeittiö, e-urheilutila, pelitila, erilaisia studioita ja useita kokoontumis- ja oppimistiloja. Myös ensimmäisen kerroksen elokuvateatteri Regina avautuu vuodenvaihteessa.

Holmin ensimmäisen työviikon jälkeen osa aineistosta odottaa edelleen varastotiloissa vientiä Kirjataivaaksi nimettyyn Oodin kolmoskerrokseen. Pikkuhiljaa – mutta varmasti – löytyy paikka kaikelle ja kaikki löytävät paikalleen.

Lue lisää informaatikon työstä ja Oodin tunnelmista vuoden 2019 ensimmäisestä Motiivista, joka ilmestyy 23. tammikuuta.

Keskustakirjasto Oodi, kirjastonhoitaja Niina Holm.