24.2.2023

Työtuomioistuin tiukkana: Helsingin kaupunki tuomittiin hyvityssakkoihin palkkasotkusta

lakikirja ja nuija

Työtuomioistuin on määrännyt Helsingin kaupungin maksamaan 9 000 euron sakot kohta vuoden kestäneiden palkanmaksuun liittyvien ongelmien takia. JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ei ole yllättynyt tuomiosta.

Palkanmaksuongelmat alkoivat viime keväänä, kun Suomen suurin työnantaja Helsingin kaupunki vaihtoi palkanmaksujärjestelmänsä Sarastiaan. Uudistuksen toteutus epäonnistui pahemman kerran, ja tuhannet kaupungin työntekijät ovat jääneet viime ja tänä vuonna ilman palkkaa. Lisäksi osalle palkat on laskettu väärin.

Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine
Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen mielestä työtuomioistuimen päätös vahvistaa, että Helsingin kaupunki on rikkonut työehtosopimuksia.

Työntekijöitä edustava Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty) kanteli kaupungin toiminnasta työtuomioistuimeen. Kanteen mukaan kaupunki oli rikkonut henkilöstön työehtosopimuksia toistuvasti jättäessään palkkoja maksamatta.

– Palkanmaksu on yksi työnantajan tärkeimmistä velvoitteista. On täysin käsittämätöntä, että tämä peli jatkuu kuukaudesta toiseen, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

”Kaupunki menetteli huolimattomasti”

Niemi-Laineen mukaan kaupunki on yli 40 000 työntekijän työnantajana vastuussa siitä, että uusi palkanmaksujärjestelmä otetaan käyttöön vasta, kun sen toimivuus on varmistettu.

– Palkanmaksuun liittyvät ongelmat olivat täysin ennakoitavissa, mutta omalla huolimattomuudellaan ja välinpitämättömyydellään kaupunki aiheutti valtavaa vahinkoa työntekijöille.

kyltti mielenosoituksessa
Helsingin kaupungin tyytymättömät työntekijät vaativat palkkoja maksuun elokuun 2022 mielenosoituksessa.

Päivi Niemi-Laineen mukaan työnantaja on menettelyllään tiennyt rikkovansa työehtosopimuksia, ja nyt asian on vahvistanut myös työtuomioistuin omalla päätöksellään.

Työtuomioistuimen ratkaisut ovat lopullisia. Niinpä Helsinki joutuu maksamaan JAU:lle 9 000 euron hyvityssakon. Lisäksi sen on korvattava JAU:n oikeudenkäyntikulut, 4 700 euroa.

Lue lisää: Laskut tuli, liksa ei – Helsingin palkkakaaos kuumensi tunteet #Eräpäivä-mielenilmauksessa

”Oikeus tapahtui, kohtuus ei”

Helsingin yhteisjärjestö JHL on tyytyväinen työtuomioistuimen tuoreeseen ratkaisuun.

– Tapahtui oikeus, kun tuomioistuin totesi työnantajan menetelleen väärin ja määräsi maksamaan hyvityssakon, kommentoi pääluottamusmies ja yhteisjärjestön varapuheenjohtaja Timo Lautaniemi.

Kohtuudesta ei hänen mukaansa kuitenkaan voi puhua, koska henkilöstön palkanmaksu takkuaa edelleen. Lautaniemen luottamusmiehiltä saaman tiedon mukaan helmikuun 2023 palkanmaksussa oli jopa enemmän virheitä ja puutteita kuin tammikuun palkoissa.

– Työtuomioistuimen päätös ei lämmitä niitä, joiden rahat on loppu ja joiden tulisi hankkia palkalla leipää pöytään. Pääluottamusmies Timo Lautaniemi

– Työtuomioistuimen päätös ei lämmitä niitä, joiden rahat on loppu ja joiden tulisi hankkia palkalla leipää pöytään. He joutuvat edelleen jonottamaan saadakseen yhteyden palkkahallintoon ja selvittääkseen työnantajan aiheuttamaa sotkua.

Lautaniemi ei jaksa uskoa, että palkkasotku saadaan kuntoon tämän kevään aikana. Päinvastoin hän ennakoi lisää ongelmia, kun kaupungin tulisi sopimuksen mukaan maksaa 600 euron koronakorvaus sote-tessin piirissä oleville.

– Tarvitaan taas uusia koodeja palkanmaksujärjestelmään. Tuskin kenelläkään on tietoa, milloin korvauksiin oikeutetut työntekijät todella saavat rahansa.

Sotkun selvittäminen on tullut kalliiksi myös veronmaksajille. Pelkästään viime vuonna Sarastia-palkanmaksujärjestelmän käyttöönotto tuotti kaupungille usean miljoonan euron ylimääräiset kustannukset.