23.3.2022

Puheenjohtajalta: JHL:n tähtiammattilaiset kannattelevat Suomea kriiseissä ja ansaitsevat siitä korvauksen

Päivi Niemi-Laine

Matalapalkka-alojen tähtiammattilaisten ansiosta selviämme koronakriisistä. Tulevien kriisien selättäminen vaatii, että heille aletaan maksaa loputtomasta venymisestä reilua palkkaa, kirjoittaa ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Tämän päivän lehti on huomisen kalankäärettä. Sanonta pitää nyt paikkansa paremmin kuin koskaan. Tapahtumat vyöryvät kiihtyvällä tahdilla ylitsemme, ja maailma muuttuu vauhdilla.

Yksi asia kuitenkin pysyy: ammattiliitto JHL:n jäsenet huolehtivat toimivasta ja turvallisesta arjesta kaikissa oloissa. Korona hellittää otettaan, mutta sairaaloissa on enemmän koronapotilaita kuin koko pandemian aikana. Tehohoidossa on vähemmän potilaita, ja valtaosan sairastuneista oireet ovat lieviä, mutta kehityksen suunnasta emme voi olla vielä varmoja.

Kukaan ei vielä tiedä sodan lopullista hintaa.

Koronan jäljiltä lapset, nuoret ja perheet voivat huonosti. Nyt on palkattava pikaisesti lisää työntekijöitä muun muassa varhaiskasvatukseen, kouluihin ja soteen.

Ukrainan kriisi lisää painetta

Lisää painetta näille aloille lisäävät Ukrainan pakolaiset. Venäjän julma hyökkäys Ukrainaan koskettaa koko Eurooppaa. Muu maailma on asettanut ennennäkemättömiä talouspakotteita Venäjälle ja vaatii sodan lopettamista. Kukaan ei vielä tiedä sodan lopullista hintaa.

On tärkeää, että suomalaiset eivät kohdista häirintää tai vihaa Suomessa asuviin venäläisiin. Meidän pitää nähdä ero Venäjän hallinnon ja kansalaisten välillä. Tavalliset venäläiset eivät ole tästä sodasta päättäneet.

Lue lisää: Porilainen koulunkäynninohjaaja Iryna Storozhuk sai viime viikolla soiton, jonka jälkeen hän ei nukkunut moneen yöhön:”Soitan joka aamu läheisille Ukrainaan ja varmistan, että he ovat kunnossa”

Tes-neuvottelut käännekohdassa

Epävarmuus heijastuu työmarkkinoille, jossa neuvottelut työehtosopimuksista ovat käännekohdassa. Olemme joutuneet määräämään kunta-alalle ylityö- ja vuoronvaihtokiellon sekä antamaan lakkovaroituksen.

Hyvinvointialueiden luottamushenkilöt ovat aloittaneet tärkeän työnsä, jota JHL haluaa tukea. Valtion on kannettava vastuunsa rahoituksessa, jotta täysi palkkaharmonisaatio toteutuu viimeistään kolmen vuoden aikana.

Palkat kuntoon palkkaohjelmalla

Me kaikki toivomme, että meitä nyt koettelevat kriisit ovat pian historiaa. Jossain vaiheessa käsillä on kuitenkin väistämättä uusia kriisejä.

Jotta selviämme niistäkin, tarvitsemme riittävän rahoituksen julkisille palveluille. Matalapalkka-alojen tähtiammattilaiset kantavat sylissään Suomea kriisistä kriisiin. On aika korvata heidän loputon joustamisensa ja venymisensä.

Palkat kuntoon palkkaohjelmalla!