4.2.2020

Tieliikennelaki muuttuu: Kotihoidon paikoituspulmat ovat kohta historiaa

Pysäköinnin helpottuminen etenee vauhdilla kotihoidossa. Ensi kesäkuussa pysäköintitunnuksella varustetun ajoneuvon saa pysäköidä varsin vapaasti, eikä hoitajan arvokasta työaikaa kulu tyhjän parkkiruudun metsästykseen.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus antoi edukunnalle 30. tammikuuta lakiesityksen tieliikennelain uudistuksesta. Sen mukaan kotihoidon tunnuksella varustetun auton saa pysäköidä ilmaiseksi ja ilman aikarajoitusta kadunvarren maksulliselle pysäköintipaikalle, vaikka pysäköinti olisi liikennemerkein rajoitettu tai kokonaan kielletty.

Lisäksi pysäköintitunnuksella saisi pysäköidä auton rajoitusta pidemmäksi ajaksi sellaiselle alueelle, jossa pysäköinnin enimmäisaikaa on rajoitettu.

Pysäköintitunnuksen myöntää lain mukaan kunta. Tunnus voidaan myöntää niin kunnalliselle kotihoidolle kuin yksityiselle palveluntuottajalle.

Ei enää parkkisakkoja hoitajan pussista

Lain tavoitteena on helpottaa kotihoidon kiireitä, sillä nykyään osa hoitajien työajasta menee pysäköintipaikkojen etsimiseen. Samalla aika on poissa asiakastyöstä.

Toinen nykylain epäkohta liittyy siihen, että hoitaja joutuu usein pulittamaan pysäköintivirhemaksun omasta pussistaan, mikäli käynti asiakkaan luona on kestänyt ennakoitua pidempään ja parkkimittarin aika on ylittynyt.

liikenneministeri Timo Harakka
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka kannattaa kotihoidon pysäköinnin helpottamista.

– Lakimuutoksella tehostetaan kotiin tuotavan avun tuottamista. Kun pysäköinti helpottuu, jää hoitotyölle enemmän aikaa, toteaa lainvalmistelusta vastaava liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Kun tieliikennelain uudistus oli viime syksynä lausunnolla, JHL ja muut hoitajia edustavat ammattiliitot puolsivat sitä vahvasti. Lausuntokierroksella esitys sai myös kielteisiä huomioita muun muassa Liikenneturvalta ja poliisihallitukselta.

Eduskunta käsittelee lakiesityksen kevätkauden aikana, ja sen on tarkoitus tulla voimaan kesäkuun alussa 2020.

Lue lisää: Kotihoitaja Maarit Lindholm on maksanut satoja euroja parkkisakkoja, jotta voi tehdä työnsä: ”Asiakkaan luokse on pakko päästä”