20.6.2019

Vastine Motiivin juttuun 19.6.2019: Luottamuksellinen aineisto vahvistaa: Pilke-ketjun päiväkodissa on jopa päivittäin henkilökuntaa vähemmän kuin laki vaatii

Motiivi-lehti väitti 19.6.2019 julkaistussa artikkelissaan, että Pilke päiväkodeissa olisi päivittäin henkilökuntaa vähemmän kuin laki vaatii ja poikkeaminen varhaiskasvatuslain henkilöstömitoituksista olisi jatkuvaa ja systemaattista.

Esitetyt väitteet eivät ole totta. Pilke-päiväkodeissa noudatetaan varhaiskasvatuslain henkilöstömitoituksia. Päiväkodin johtaja seuraa päivittäin päiväkodin lasten ja henkilöstön suhdelukua ja vastaa vanhempien hoitoaikavarausten pohjalta työvuorosuunnittelusta.

Motiivi-lehdessä 19.6. ilmestyneessä jutussa julkaistiin kuvakaappauksia Pilkkeen Daisy-toiminnanohjausjärjestelmästä, jota käytetään muun muassa työvuorosuunnittelussa.

Kuvakaappaukset on otettu järjestelmän suunnitelmapuolelta eivätkä kerro totuutta toteumasta eli siitä paljonko todellisuudessa on ollut paikalla lapsia ja aikuisia kyseisenä ajankohtana. Suunnitelma on toteuman apuväline.

Jutussa viitattiin kevään 2019 esimerkkiviikkoihin 12 ja 19, jonka mukaan Daisy olisi ollut punaisella 19,5 tuntia ja reilu 15 tuntia ja henkilökuntaa olisi ollut liian vähän. Näin ei kuitenkaan ole ollut.

Kun päiväkodin henkilöstömitoitus on lain mukainen, on toteuman käyttöaste 100 prosenttia. Pilkkeen toteumat tässä päiväkodissa ovat olleet kyseisillä viikoilla alle 100 prosenttia eli aikuisia on ollut paikalla enemmän kuin lain vaatima mitoitus. Viikkojen 12 ja 19 toteumat ovat olleet 79,7 ja 68,4 prosenttia. Toimitamme vastineen liitteenä Daisy-järjestelmän todelliset, toteutuneet luvut.

Daisyn suunnitelmassa on ollut punaisia tunteja. Suunnitelma on tehty virheellisesti ja yrityksen ohjeistuksen vastaisesti. Olemme tästä pahoillamme ja tulemme lisäämään ohjeistusta ja koulutusta Daisyn käytöstä.

Suunnitelma ei kuitenkaan ole toteutunut vaan päiväkodissa on ollut koko kevään ajan vähintään lain edellyttämä määrä henkilöstöä paikalla. Vuoden 2019 aikana Daisyn toteuma on näyttänyt punaista tässä päiväkodissa kahtena päivänä ja tämä on johtunut äkillisistä sairastapauksista, joihin emme ole pystyneet reagoimaan tarpeeksi nopeasti. Vuoden 2019 aikana kyseisen päiväkodin käyttöasteen keskiarvo on ollut alle 80 prosenttia.

Jutussa oli myös virheellisesti mainittu, että wc-tiloissa olisi puutteita ja yhtä vessaa käyttäisi 17 lasta ja yhdeksän aikuista. Todellisuudessa päiväkodissa on viisi vessaa lasten ja aikuisten käytössä.

Minna Martikainen
Toimitusjohtaja
Pilke päiväkodit Oy