5.9.2018

Jouni Stordell:Det känns bra att samla skräp

Jag sysslar med varierande vardagsmotion. Det ska alltid vara någon nytta med den, som att klyva ved. Att plocka skräp har också den här nyttoaspekten.

Det finns så mycket sopor i naturen att jag vill uppmuntra alla att städa frivilligt. I våras ordnade jag tre städtalkon bredvid småbåtshamnen i Ekenäs. Jag anmälde talkona till Håll Skärgården Ren rf:s projekt Snygg Beach.

Det blev säckvis med skräp. Den första gången blev det sex sopsäckar, den andra gången nio och den sista gången två säckar. De vanligaste soporna var plastdunkar, livsmedelsförpackningar, drickflaskor, ölburkar, matburkar och cigarettaskar. Det gick inte alltid ens att urskilja vad skräpet bestod av. Det fanns så mycket skräp i vassen och strandskogen att det inte gick att få bort allt på en gång. Alldeles nyligen hade stadens soptunna stulits och förts ut på havet i båt och dumpats i vassen med allt innehåll. Det var helt tydligt ett fanstyg.

Den lokala talkoaktiviteten tycks vara liten. Man kan säga att det i praktiken var enmansuppdrag med undantag av en gång då en annan person var med. Jag har berättat om städtalkot för folk och senast meddelade jag om städtalkot till lokalradion och i Facebok.

Jag tycker att också fackförbunden skulle kunna ordna städkampanjer och att lokalföreningarna skulle kunna få något slags bonus för frivilligstädning.

För mig är det inget problem att plocka upp skräp efter andra. Det är onödigt att bli bitter över att någon skräpat ned. Det är väldigt skönt att få bort skräpet från stranden innan det är för sent.

Det känns bra att samla skräp. Naturligtvis vore det trevligt att få ett slut på nedskräpningen. Ett sätt vore en långsiktig attitydfostran som borde börja redan hemma och på dagis.

Läs också I allmänhetens och planetens tjänst