12.1.2022

Sammy Berg är handbollstränare, målvakt och serviceman: ”Jag har varit med länge, men lär mig nytt hela tiden”

Sammy Berg ägnar en stor del av sin fritid åt handbollslaget BK-46. Han sköter bland annat servicen i föreningens division 1-lag.
– När gossarna far hem glada och rödkindade, har jag och det övriga teamet lyckats, säger Berg.

Handboll har varit en del av mitt liv sedan 70-talet. Under årens lopp har jag varit både spelare, tränare och alltiallo i Karisföreningen BK-46. Nivån på den finska handbollen har stigit konstant. Sporten är både snabbare och hårdare nu än då jag började som sju-åttaåring, men tjusningen finns kvar.

Sporten är snabbare och hårdare nu än då jag började, men tjusningen finns kvar.

För närvarande är jag tränare och målvakt i ett oldboyslag. Det mesta av min fritid går ändå åt till att sköta servicen i BK:s division 1-lag. Det är ett seniorlag, men vi har också med en del juniorer i truppen för att de ska få mer speltid och känna hetluften i äldre årgångars matcher.

En serviceman ska vara flexibel, öppensinnad och ha gott humör. Sammy Berg är med på division 1-lagets träningar och matcher.

Höjer stämningen och vårdar skadorna

Laget tränar tre gånger och har match en gång i veckan. Jag kommer till bollhallen ungefär en kvart före träningarna och plockar fram bollar, träningsvästar och annan utrustning. Om någon har en sträckning eller annan skada, ser jag över den. Jag försöker också skämta och lätta upp stämningen.

Som serviceman sköter Sammy Berg också om spelarnas mindre skavanker. Vid behov hänvisar han dem till läkare eller andra experter.

Uppgiften som serviceman är intressant och givande. Det känns bra att ge ungdomar möjlighet att träna på den nivå de vill. Jag har följt många spelares handbollsbana sedan de var små och gläds åt deras framsteg. När gossarna far hem glada och rödkindade, vet jag att jag och det övriga teamet lyckats.

Läs också: Tony Hästbacka spelar i två lag – ”Vi får motionera och ha roligt samtidigt”

Fortsätter ett år i taget

När man tränar juniorer är det viktigt att planera träningen så att alla får ut något av den. Trots att kunskapsnivån kan variera mycket, får man inte favorisera någon. Det är viktigt att bygga upp en bra laganda och se till att det inte bildas klickar. Det är svårare i flick- än pojklag.

Det här är inget man kan göra på halv maskin.

Jag har ett bra samarbete med lagledaren och tränaren i division 1-laget och känner mig uppskattad som serviceman. Ibland när vi kommer hem sent från spelresor kan det ändå kännas tungt. Å andra sidan är det en bra motvikt till allt stillasittande på jobbet att röra på sig på fritiden.

Sammy Berg har följt många spelares handbollsbana sedan de var små och får glädje av att medverka till att ungdomarna kan träna på den nivå de vill.

Jag har sagt att jag fortsätter som serviceman ett år i taget. Trots att jag varit med länge, lär jag mig nytt hela tiden. Det här är inget man kan göra på halv maskin.

Sammy Bergs Motiv

Vilka egenskaper behöver en serviceman?
Man ska vara flexibel, öppensinnad och ha gott humör. Lite ödmjukhet skadar inte heller, man blir aldrig fullärd.

Nämn en höjdpunkt från din handbollsbana!
Jag tränade ett juniorlag i tio år. 2019 deltog laget i Rekarne-cupen i Eskilstuna. Kampen om placeringarna var hård, men vi vann. Efter det kändes det bra att ge tränaruppdraget vidare.

Vilka tips har du till den som tränar sitt barns lag?
Behandla ditt barn som de andra i laget. Be andra i lagledningen reda ut oenigheter som involverar honom eller henne. Intresset för en hobby ska komma från barnet självt.

Trots att Sammy Berg varit aktiv inom handbollen i flera årtionden, lär han sig hela tiden nytt.