6.11.2019

Arkea-seisaus: Turun lakkokone käynnistyi liukkaasti – ”Elämästä tulee kurjaa, jos saat 1 800 €/kk ja siitä poistetaan 200”

JHL-medlemmar på Arkea strejkar i protest mot avtalsshopping.

Arkean työntekijät lähtivät helposti mukaan JHL:n lakkoon. Yhtiön suunnittelema työehtoshoppailu laskisi tuloja sadoilla euroilla kuussa.

Turun kaupungin kiinteistö- ja ruokapalveluyhtiö Arkea Oy:ssä työskentelevät JHL:n jäsenet ovat aloittaneet kolmipäiväisen lakon. Tänään 6. marraskuuta alkaneella lakolla puolustetaan kunnollista toimeentuloa.

Arkea on rapauttamassa yli tuhannen työehdot. Yhtiö perustelee sopimusshoppailua heikolla taloustilanteella, vaikka se on tehnyt voittoa vuosikaudet.

Työsuojeluvaltuutettu Arto Salmisen lakkopäivä alkoi aamuvarhaisella. Hän puki ylleen oranssin JHL-liivin ja suuntasi Peltolan koulutalolle lakkovahteja tapaamaan.

JHL aloitti Turussa lakon Arkean toimia vastaan. Arkeassa työskentelevät JHL:n jäsenet aloittivat kolmipäiväisen lakon. Kuvassa työsuojeluvaltuutettu Arto Salminen ennen aamuseitsemää Turun ammatti-instituutin Peltolan koulutalon keittiön ulkopuolelta. KUVA: RONI LEHTI
Työsuojeluvaltuutettu Arto Salminen oli jo ennen aamuseitsemää Turun ammatti-instituutin Peltolan koulutalon keittiöllä.

Arkealaiset ovat odottaneet lakkoa kärsimättöminä sen jälkeen, kun neuvottelut työehdoista katkesivat lokakuun lopulla, Salminen kertoo.

– Heikennykset ovat niin suuria. Jos ihminen saa 1 800 euroa kuussa ja siitä otetaan 200 euroa pois, niin kyllä se kurjistaa elämää hyvin paljon.

JHL:n lakkokone oli Arkeassa valmiina ja lakkovahdit löytyivät helposti. Jäsenet ovat valmiita jatkamaan työtaistelua, jos sopua työehdoista ei muuten löydy.

– Pitäisi aloittaa toinen lakko mahdollisimman nopeaan, jos työnantajalta ei tule järkevää ehdotusta.

Arkealla on noin tuhat työntekijää, joista JHL:n jäseniä on yli 550.

Lue lisää: Turun pimeä ansioale: Palveluyhtiö Arkea takoo voittoa, mutta on vaihtamassa työehtosopimuksen halvempaan – Palkoista voi sulaa kolmannes

Turun ammatti-instituutin Peltolan koulutalon keittiöllä lakkovahti sonnustautui asianmukaisiin vetimiin.

”Kaupungin puolella ei näytä olevan juuri kukaan”

Arkean lakko vaikuttaa muun muassa koulujen ja päiväkotien ruokailuun. Kaupunkilaisten sympatiat ovat kuitenkin lakon puolella, Salminen kertoo.

JHL:n lakko saa tukea myös muilta liitoilta. OAJ, Super, Tehy ja PAM ovat ohjeistaneet jäsenistöään pysymään omissa työtehtävissään. Jytyn jäsenet ovat Arkeassa lakossa yhtä aikaa JHL:n jäsenten kanssa.

Lakko on kerännyt ymmärrystä myös sosiaalisessa mediassa. Turun kaupunki kertoi Facebook-sivuillaan, että lakon takia kouluissa ja päiväkodeissa ei tarjota lämmintä ruokaa.

Julkaisu keräsi nipuittain kommentteja, joissa tuetaan lakkoa ja sen tavoitteita:

Lakko puri nopeasti

JHL:n lakko Arkeassa johti tuloksiin jo ensimmäisen lakkopäivän jälkeen. Arkea ilmoitti torstaina 7. marraskuuta, että se haluaa aloittaa uudelleen neuvottelut yhtiön työehdoista. JHL on valmis uusiin neuvotteluihin.

– JHL lähtee hakemaan Arkean tilanteeseen reilua sopimusratkaisua. Työnantajan on tarjottava tällä kertaa muutakin kuin heikennyksiä, jotta neuvottelut voivat edetä. Olemme nopeasti valmiina uusiin toimiin, jos tilanne niin vaatii, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

Lue lisää: JHL:n lakko palautti Arkean neuvottelupöytään, liitto vaatii edelleen kunnollisia työehtoja

Työtahtia kiristetty vuosikaudet

Arto Salminen on työskennellyt Turun kaupungilla ja Arkeassa yhteensä 30 vuotta. Turku yhtiöitti kiinteistöpalvelunsa vuonna 2011, vuonna 2015 yhtiön nimeksi tuli Arkea Oy. Arkean aikana työtahti on kiristynyt huomattavasti, Salminen kertoo.

Nyt yhtiö aikoo kaiken huipuksi polkea työntekijöiden työehtoja. Arkea aikoo vaihtaa noin tuhannen työntekijänsä työehtosopimukset halvempiin.

Kokonaisansiot tippuvat varovaisen arvion mukaan 15–30 prosenttia. Sopimuksen vaihto lyhentäisi lomia ja sairausajan palkkaa tuntuvasti. Muutos vaikuttaisi ilta-, yö- ja lauantailisiin sekä palkkarakenteeseen.

Arkealla on jo nyt vaikeuksia löytää uutta henkilökuntaa, Salminen sanoo. Yhtiö haki marraskuun alussa muun muassa siivoojia, vuorovastaavaa ja palveluesimiestä.

Sopimussotku tuskin parantaa Arkean mainetta työnhakijoiden silmissä.

Lue lisää Arkean työehtoshoppailusta täältä.

Lakkoilijat kokoontuivat keskiviikkona päivällä Vähätorille Turun keskustaan:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on jhl_arkea_lakko_turku-0489_1280x720-1280x720.jpg

Juttua päivitetty 7.11. kello 15.20: Lisätty tieto uusista neuvotteluista.