2.12.2021

Arkean lakko Turussa on päättynyt: – Tämä on työvoitto, sanoo pääluottamusmies Matti Kaskinen

pääluottamusmies Matti Kaskinen

JHL:n lakko Turun Arkea Oy:ssa on päättynyt paikalliseen sopimukseen. Yhtiö säilyy Avaintyönantajat Avaintan jäsenenä, eikä vaihda työehtosopimusta henkilöstön kannalta heikompitasoiseen.

JHL:n lakko Turun Arkea Oy:ssä päättyi keskiviikkona 1. joulukuuta kello 16. Työntekijät ovat palanneet työvuorojensa mukaisesti työpaikoille kaksi viikkoa kestäneen työtaistelun jälkeen.

– Tämä on työvoitto, luonnehtii JHL:n pääluottamusmies Matti Kaskinen tuoreeltaan osapuolten hyväksyttyä neuvottelutuloksen.

Kaskisen mielestä tärkeintä on, että yhtiössä noudatetaan jatkossakin Avain-tessiä. Paikallisen sopimuksen pituus riippuu ensi keväänä solmittavan Avain-tessin sopimuskauden pituudesta.

Työehtosopimuksen säilyminen entisellään takaa myös sen, että Arkean työntekijöiden vuosilomat pysyvät ennallaan.

Joitain kipupisteitä ja säästötoimia työnantajan kanssa tehtyyn sopimukseen tietenkin sisältyy, mutta Kaskisen mukaan niiden kanssa voi elää.

Jo ennen lakon päättymistä Turun kaupunginhallitus päätti, että koulujen ja päiväkotien ruokapalvelut siirretään kaupungin omaan in house -yhtiöön, eli osaksi kaupungin omaa toimintaa.

Yhdessä eteenpäin

Arkean lakko kesti poikkeuksellisen pitkään, tarkalleen kaksi viikkoa. Viime maanantaina (29.11.) työtaistelu sai lisäpotkua Turun kaupungin ja sen tytäryhtiöiden palveluksessa olevien JHL:läisten ulosmarssista.

Kaskisen yli 40-vuotisella työuralla lakko oli järjestyksessä toinen ja ehdottomasti pisin.

– Se ensimmäinen kesti kaksi kerta kolme päivää, hän muistaa.

Entä nyt, kun lakko on ohi ja arki on alkanut?

– Nyt jatketaan yhteistuumin eteenpäin. Työtaistelu jättää arpia puolin ja tosiin, mutta jatkettava on. Ei ole vaihtoehtoa.

Kaskisen mukaan henkilöstö haluaa, että yhtiö menestyy kilpailussa ja yltää voitolliseen tulokseen.

Arkea Oy On Turun kaupungin omistama ja se tuottaa ruokapalvelujen lisäksi puhtaanapidon ja kiinteistönhuollon palveluja. Yhtiö työllistää noin tuhat henkilöä.