26.2.2024

Kun tunteet kohtaavat teknologian: Etähoitaja Ville Ruotsalainen paljastaa, mitä digitalisaatio tekee empatialle

Etähoitaja Ville Ruotsalainen seisoo kannettava tietokone kädessään ja kuulokkeet päässä.

Digitalisaatio muuttaa terveydenhoitoalaa. Näin on käynyt myös etähoitaja Ville Ruotsalaiselle. Nyt hän kertoo, onko viisi oletusta digin vaikutuksesta hoitotyöhön totta vai tarua.

Teknologia mullistaa kovaa vauhtia hoito- ja hoiva-alaa. Tästä Motiivin jutusta voit lukea, millaisia ratkaisuja ala etsii tilanteeseen, jossa alan ammattilaisia on yhä vähemmän ja hoidon ja hoivan tarvitsijoita yhä enemmän.

Yksi digitalisaation vaikutuksista on etähoidon lisääntyminen. Nyt JHL:läinen etähoitaja Ville Ruotsalainen vastaa viiteen oletukseen, joita etähoitoon liitetään.

Lue lisää: Yhä vähemmän hoitajia ja hoivaajia, yhä enemmän hoidettavia – Pelastaako digi terveydenhoidon?

1 Hoidon taso heikkenee 

Tarua. Yhä iäkkäämmät ja huonokuntoisemmat asuvat kotona. Hoivapaikkojen puute heikentää hoitoa, ei teknologia. Teknologia tekee kotihoidon itse asiassa turvallisemmaksi. Tueksi ovat tulleet turvarannekkeet, nopea etäyhteys asiakkaaseen ja lääkeannostelurobotit. 

2 Empatia vähenee  

Tarua. Pystyn etähoitajana juttelemaan lähihoitoa pitempään asiakkaan kanssa. Aikaa ei kulu matkoihin ja siitä hyötyy asiakas. Asiakkaistamme 90 prosenttia on kokenut etähoitajan hyvänä. 

Uusi tekniikka mahdollisti etähoitajan työt ja rakkaalla alalla pysymisen.

3 Teknologia stressaa 

Totta ja tarua. Teknologia on vähentänyt työn hektisyyttä. Voimme olla yhteydessä myös täsmällisemmin kuin lähihoidossa. Stressaavaa voi olla, jos potilas ei olekaan kuvayhteyden päässä, mutta et pääse heti tarkistamaan asiaa paikan päälle. Toisaalta esimerkiksi kaatumiset huomataan nyt nopeammin digilaitteiden ansiosta. Kotihoidossa etähoidon tuki vähentää stressiä. 

4 Pitää opiskella jatkuvasti uutta  

Totta. Teknologia vaatii uuden opettelua, kuten tietotekniikkaohjelmien ja vaikka lääkerobotin käyttöä. Työni on silti juuri sitä, mihin minut alun perin on koulutettu. 

5 Digitalisaatio mahdollistaa  

Totta. Käsieni iho ei kestänyt työtä vanhusten kotihoidossa, ja pelkäsin jo joutuvani vaihtamaan alaa ihottuman takia. Uusi tekniikka mahdollisti kuitenkin etähoitajan työt ja rakkaalla alalla pysymisen. 

Lue lisää: Koulusta kotihoitoon: Työ kotihoidossa sai Jelena Murdasovan ennakkoluulot karisemaan

Etähoitaja Ville Ruotsalainen seisoo oven edessä, puhuu puhelua ja selaa kannettavaa tietokonetta.
Ville Ruotsalainen sai mahdollisuuden pysyä rakkaassa työssä.