24.11.2020

Järkeä Jyväskylä –aktiiveille osavoitto: Lomautukset kutistuivat, irtisanomiset jäivät

Jyväkylän kaupungin henkilöstö on pitkin syksyä peräänkuuluttanut järkeä Jyväskylän päätöksentekoon ja lakkoillutkin kaupungin suunnittelemia jättilomautuksia vastaan. Työ on tuottanut tulosta: lomautuksista on luovuttu.

JHL:n päätoiminen luottamusmies Kati Kytömaa pitää osavoittona sitä, että koko henkilöstön lomauttaminen taloudellisista ja tuotannollisista syistä poistettiin kaupunginhallituksen talousarvioesityksestä kaupunginvaltuustolle. Valtuusto hyväksyi kaupunginhallituksen esityksen äänestysten jälkeen lähes sellaisenaan eilen maanantaina, joten koko henkilöstöön kohdistuvat lomautukset on tältä erää torpattu.  Sen sijaan irtisanomiset ja sivistyspuolen lomautukset jäivät.

– Ehkä työantaja ottaa meidät jatkossa enemmän tosissaan.

– Jyväskylään tuli osittain järkeä, osittain ei. Jäljelle jäävät sopeutustoimet tulevat näkymään palvelun laadussa ja asukkaille ruohonjuuritasolla, Kytömaa toteaa.

Kytömaa uskoo, että juuri Järkeä Jyväskylä -aktiivien kampanjoinnilla on ollut vaikutusta jättilomautusten perumiseen. Aktiivit ovat järjestäneet mielenilmauksia ja kaksi lakkoa sekä vaikuttaneet mediassa.

– Kyllä sillä on ollut vaikutusta, vaikka kaikki ei näy lopputuloksessa. Vaikutukset voivat olla myös välillisiä. Ehkä työantaja ottaa meidät jatkossa enemmän tosissaan, Kytömaa sanoo. 

Lue lisää: Jyväskylän yt-kiima kiihtyy, 180 työpaikkaa vaarassa –Järkyttyneet työntekijät vetoavat päättäjien järkeen ja sydämeen

Kytömaa antaa kiitosta myös liitolle, sillä muun muassa liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine on ollut yhteydessä henkilöstöön kohdistuvista kovista toimenpiteistä Jyväskylän kaupunginjohtajaan.

– Sen jälkeen meidät luottamusmiehet kutsuttiin uudelleen neuvottelupöytään, Kytömaa sanoo.

Järkeä Jyväskylä kampanjan aktiiveja istuu kokoustilassa
Järkeä Jyväskylä –kampanjan aktiivien kova kampanjatyö ei mennyt hukkaan, vaan tuloksena oli osavoitto, koska kaupunki perui jättilomautukset. Päätoiminen luottamusmies Kati Kytömaa (edessä) uskoo, että työnantaja ottaa heidät jatkossa ehkä enemmän tosissaan.

Säästöt pienipalkkaisimpien kukkarosta

Jyväkylän kaupungin yt-neuvottelujen taustalla on kaupungin pitkään jatkunut heikko talous ja päättäjien haluttomuus nostaa kuntaveroa.

Vaikka henkilöstön jättilomautuksilta vältytäänkin, Kytömaa harmittelee, että irtisanomiset ja varhaiskasvatuksen henkilöstön ja koulunkäynninohjaajien lomautukset loma-aikoina jäivät edelleen talousarviovalmisteluun. Tämä tarkoittaa enimmillään 1 600 henkilön lomauttamista.

– Olisiko säästötalkoisiin voinut osallistaa enemmän myös paremmin tienaavia?

– Säästöjä haetaan nyt kaikkein pienipalkkaisimmasta porukasta. Olisiko säästötalkoisiin voinut osallistaa enemmän myös paremmin tienaavia? hän kysyy.

Lue lisää: JHL lakkoilee Jyväskylässä jättilomautuksia vastaan: Yt-neuvottelut pelkkää teatteria, vaadimme inhimillisempiä ratkaisuja

Monet keinot käytössä

Lomautusuhka väijyy myös Jyväskylän kaupunginteatterin ja Jyväskylä Sinfonian henkilöstön yllä, jos yksiköiden talous ei toteudu suunniteltuna.

Irtisanomiset tuotannollisista ja taloudellisista syistä koskisivat enintään 18:aa henkilöä konsernihallinnossa, sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä sivistyspalveluissa.  Niin sanottuja irtisanomisperusteisia tai olennaisia ehtomuutoksia voisi kohdentua 135 työtehtävään ja henkilöön. 

Lisäksi esimiehiä kehotetaan kannustamaan henkilöstöä käyttämään palkattomia työ- ja virkavapaita ja vaihtamaan lomarahoja vapaiksi, jos virka- ja työtehtävät sen mahdollistavat.

Muina talouden sopeutuskeinoina voidaan käyttää henkilöstön joustavaa liikkumista yli palvelualuerajojen erityisesti loma-aikoina sijaistarpeen vähentämiseksi.