23.5.2023

Kolme ääntä ratkaisi: Oulun Infra -liikelaitos ulkoistetaan, henkilöstö yksityiselle palveluntuottajalle

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Lainen ja ministeri Tytti Tuppurainen

Oulun kaupunginvaltuusto päätti äänin 35-32 Infra-liikelaitoksen osittaisesta ulkoistuksesta. Päätös tarkoittaa, että infrarakentaminen ja katu- ja viheralueiden kunnossapito sekä henkilöstö siirtyvät kilpailutuksen jälkeen yksityiselle palveluntuottajalle.

Ulkoistamispäätös syntyi liki kaksituntisen puolesta ja vastaan -debatin saattelemana. Demarit, vasemmisto ja vihreät olisivat halunneet säilyttää ja kehittää Infra-liikelaitosta kaupungin omana yksikkönä, keskusta ja kokoomus kannattivat ulkoistamista. Perussuomalaisten äänet jakautuivat.

Kokousta seuranneet JHL:n pääluottamusmiehet Kirsi Särkelä ja Kim Ahonen kiinnittivät huomiota siihen, että valtuustokokouksessa oli paikalla poikkeuksellisen paljon varavaltuutettuja.

– Toivottavasti varsinaisilla valtuutetuilla on ollut perusteltu syy poissaololleen. Muussa tapauksessa herää kysymys päättäjien vastuullisuudesta tai sen puutteesta, Särkelä pohtii.

pääluottamusmiehet  Kim Ahonen ja Kirsi Särkelä
Pääluottamusmiehet Kim Ahonen ja Kirsi Särkelä osallistuivat JHL:läisten mielenilmaukseen ennen valtuustokokouksen alkua.

Työnantaja vaihtuu 2024 lopulla

Valtuuston päätös tarkoittaa sitä, että liikenne- ja viheralueiden hoito siirtyy kokonaisuudessaan yksityisten hoteisiin. Tähän asti Oulun keskusta-alueiden talvikunnossapidosta ja muusta hoidosta on vastannut Infra ja keskustan ulkopuolisista alueista paikalliset urakoitsijat.

Infra-rakentaminen on ollut 80-prosenttisesti yksityisten vastuulla, jatkossa Oulu luopuu lopustakin omasta liikennealueiden rakentamistoiminnasta.

flaijeri oman tuotannon merkityksestä
Infra-liikelaitoksen säilyttämiselle löytyy monta hyvää syytä.

Päätöksen myötä noin 130 työntekijää siirtyy vanhoina työntekijöinä yksityiselle palveluntuottajalle. Jos mukaan lasketaan kausityöntekijät, työllistetyt ja oppisopimusopiskelijat, joita Infra on säännöllisesti työllistänyt, luku on noin 200.

Kilpailutuksen järjestäminen kestää noin vuoden, joten henkilöstön siirto tapahtuu aikaisintaan vuoden 2024 loppupuolella.

Lue lisää: Ulkoistamisvimma uhkaa Oulun teknisiä palveluja – Henkilöstö pelkää, että aiemmat virheet toistuvat

Mielenilmaus kokouksen edellä

JHL ja muut pääsopijajärjestöt vastustivat Infran ulkoistusta. JHL järjesti toukokuun alussa jopa nelipäiväisen lakon puolustaakseen omaa tuotantoa ja työpaikkoja.

Myös kokouspäivänä (22.5.) JHL:läiset Infran työntekijät olivat lakossa ja järjestivät kokouspaikan edessä mielenilmauksen, jolla vetosivat valtuutettuihin. Paikalla oli myös liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Pääluottamusmiehet Kirsi Särkelä ja Kim Ahonen eivät peittele pettymystään valtuuston ratkaisuun.

– Ideologiset erot näkyivät vahvoina. Omaa tuotantoa puoltavat puheenvuorot ja 640 oululaisen allekirjoittama omaa työtä puolustava adressi eivät tuntuneet tekevän mitään vaikutusta päättäjiin, sanoo Särkelä.

lakkovahti ja liivi

Ulkoistusta vastustaneet valtuutetut perustelivat Infran säilyttämistä tuoreella Oulun kaupungin tarkastuslautakunnan arviointikertomuksella. Sen mukaan oululaisten tyytyväisyys katujen kunnossapitoon niin Infran kuin yksityisten palveluntuottajien vastuulla olevilla alueilla on lisääntynyt.

Tarkastuslautakunnan laatuvertailussa olivat mukana Espoo, Helsinki, Joensuu, Jyväskylä, Lahti, Oulu ja Vantaa. Liikennealueiden sekä jalankulku- ja pyöräteiden talvikunnossapidossa Oulu on noussut tutkittujen kuntien kärkeen. Myös kunnossapidon kustannukset ovat Oulussa neljän suurimman vertailukunnan keskiarvon alapuolella.

Rinta rinnan loppuun asti

Kolmen äänen erolla syntynyt ulkoistamispäätös harmittaa Ahosta ja Särkelää.

– Mieli maassa ovat myös oman työn ja nykyisten työehtojen puolesta kamppailleet Infran työntekijät, sanoo Särkelä.

Sekä hän että Kim Ahonen ovat huolissaan Oulun maineesta työnantaja.

– Ulkoistamispäätöksen jälkeen on turha puhua Oulun kaupungin positiivisesta työnantajamielikuvasta.
JHL:n pääluottamusmiehet

– Kun henkilöstön suuntaan heilutellaan nyrkkeilysäkkiä, on enää turha puhua positiivisesta työnantajamielikuvasta, kaksikko toteaa.

Entä jatko, Kim Ahonen?

– Kuljemme työntekijöiden rinnalla loppuun asti ja huolehdimme, että siirtymävaihe kaupungilta yksityisen palvelukseen sujuu mahdollisimman jouhevasti.

– Kuljemme työntekijöiden rinnalla loppuun asti. Pääluottamusmies Kim Ahonen

Työntekijät siirtyvät uudelle työnantajalle vanhoina työntekijöinä. He säilyvät JHL:n neuvotteleman tuntitesin piirissä koko kuluvan sopimuskauden, eli huhtikuun 2025 loppuun.

– Huolehdimme siitä, että uusi työnantaja maksaa sentilleen tessin mukaista palkkaa, sanoo Ahonen.

Jutun avauskuvassa ovat JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sekä oululainen kansanedustaja ja Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen.