15.8.2022

Annette Holmqvist är estetiker ut i fingerspetsarna:”Jag ger bara bort pyssel som jag är helt nöjd med”

Miniatyrlandskap, böcker med hemliga lådor, kort med matchande presentaskar. Annette Holmqvist i Malax räknar inte tid och möda när hon pysslar presenter till dem hon tycker om.

Jag har alltid haft ett öga för det vackra. Redan som barn var jag till exempel noga med mina kläder. Jag har fortfarande alltid strumpor som matchar mina tröjor och byxor. Mina bekanta tycker ibland att det är lite lustigt.

I skolan var jag inte förtjust i handarbete, men gillade teckning och pyssel. Intresset fick en nytändning när jag som vuxen bekantade mig med scrapbooking, där man limmar in foton och andra dekorationer i album eller på kort.

Annette Holmqvist har ett stort lager med stämplar, stansar och andra pysselverktyg.

Jag brukar pyssla när andan faller på. Ofta blir det kort, pappersaskar eller små lådor med miniatyrlandskap. Jag gillar att överraska mina nära och kära med egenhändigt gjorda presenter på bemärkelsedagar eller mitt i vardagen.

Förrådsvinden blev pysselrum

Nyligen gjorde jag och mina kollegor en installation i ett gammalt tvättfat till vår chef. Vi planterade ätbara örter i baljan och kompletterade med namnskyltar, stenplattor och ett fågelbo med en stege nedanför.

När jag pysslar räknar jag inte den tid och möda jag sätter ner. Jag jobbar rakt från hjärtat och har alltid mottagaren i tankarna.

Holmqvist ger bort alla sina pyssel. Hon brukar ofta göra kort och presenter som matchar varandra.

Tidigare pysslade jag vid köksbordet, men för ett tag sedan blev en del av vår förrådsvind ett pysselrum. Med hjälp av min man baxade jag dit morfars gamla skrivbord och byggde hyllor längs väggarna. Nu finns det gott om arbetsyta och utrymme för alla lådor med papper, glitter och dekorationer.

Läs också: JHL-medlemmen Charlotta Palander omsätter bloggidéer och Pinterestbilder i verkligheten: ”Om jag hittar något roligt vill jag låta andra få den upplevelsen”

Över 100 stansar och stämplar

Jag jobbar helst med papper i olika färger, mönster och strukturer. Ibland målar jag eget papper för att få rätt nyans. En av mina väninnor älskar orange som jag själv ogillar. Det är lite problematiskt ibland, jag vill ju att min gåva ska spegla mottagarens smak och personlighet.

För att få fina kanter använder jag pappersskärare och ibland också pincett. Jag använder också stansar och stämplar för att få till olika figurer och former. Senast jag räknade hade jag över över hundra stycken.

Jag brukar bunkra upp med pysselmaterial då tillfälle bjuds. Tyvärr blir det allt ovanligare med butiker som säljer pysselmaterial. Det är svårt att veta vad man får när man beställer på nätet.

– Jag föredrar jordnära färger och det finns ofta hjärtan i någon form på mina alster.

Folk brukar säga att de känner igen mina pyssel. Jag föredrar jordnära färger och det finns ofta hjärtan i någon form på mina alster. En av mina väninnor älskar orange som jag själv ogillar. Det är lite problematiskt, för jag vill ju att mina gåvor ska passa mottagarens smak och tycke.

Annette Holmqvist har inrett en pysselhörna åt sig på förrådsvinden. Tidigare pysslade hon vid köksbordet.

Ibland söker jag pysselidéer på nätet, men ofta föds de i mitt eget huvud. Många gånger åker halvfärdiga kreationer också i soptunnan. Jag ger bara bort sådant som jag är nöjd med till hundra procent.

Annette Holmqvists Motiv

Berätta om ett pyssel du tyckte blev bra!

En gång gjorde jag en kamera i svart kartong till en vän som är fotograf. Hon kommer från Tyskland, så jag klädde bland annat in insidan av kamerahuset med sidor ur en tysk bok som jag köpte på ett antikvariat.

Har du nytta av din hobby på jobbet?

Jag har inte lika bra tålamod att pyssla med våra 1–3-åringar som vissa av mina kollegor. Jag är van att sitta och knåpa för mig själv med en tanke om hur slutresultatet borde bli.

Vad ger pysslandet dig?

När jag pysslar glömmer jag tid och rum. Det är den bästa formen av avkoppling. Jag trivs också med att få göra något med mina händer.