8.2.2023

Ett ord från ordföranden: I riksdagsvalet röstar vi om värderingar, förtroende, försörjning och service

JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine

Det kommande riksdagsvalet är ett val om värderingar. Det är viktigt att rösta på kandidater med en känsla för rättvisa och insikter i offentliga tjänster, arbetstagarnas ställning och fackrörelsen, skriver JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

Valdebatten inför vårens riksdagsval har kört igång med en smäll. Redan nu kan man notera att det inkommande valet handlar om värderingar, och att det finns verkliga skillnader mellan partierna. Vi kan välja om vi vill utveckla Finland som ett öppet samhälle där förtroende vinner över kontroll, internationalitet över nationalism, tolerans över diskriminering och utveckling över inåtvändhet.

– Vem vi tar från och vem vi ger till visar våra värderingar.

Vem vi tar från och vem vi ger till under svåra tider visar också hurdana våra värderingar är. Högern verkar ha en tydlig linje: Vi tar från de allra svagaste och ger till de mest välbärgade.

Vårdskulden får inte glömmas

Det är viktigt att komma ihåg att riksdagen utöver allt annat också beslutar bland annat om välfärdsområdenas finansiering. När coronaviruset, Rysslands anfallskrig, stigande energipriser och andra kriser förhoppningsvis snart är bakom oss, måste vi förstå att vi inte kan ignorera vår vårdskuld. Annars blir räkningen sjukt dyr.

Vi måste förstå att Finland inte klarar sig i den internationella konkurrensen med massproduktion eller priskonkurrens, utan med expertis, innovationer och högklassigt arbete. Samhället är en helhet, och industrins hjul stannar upp om det inte finns någon som sköter arbetstagarnas barn. Det är rättvist och vettigt att ta hand om arbetstagarna och utbilda dem så att arbetsgivarna har tillgång till bra arbetskraft.

Läs mer: Päivi Niemi-Laine: Offentliga tjänster är vår klippa i kristider

Ta med alla

Vi måste satsa på barn och unga. Vi måste fånga upp dem som hotar att falla utanför samhället och inte får tillräckligt stöd av familj och närstående.

Den offentliga säkerheten måste också den garanteras så att Finland även i framtiden ska vara ett tryggt land.

Det är viktigt att vi röstar på kandidater som har en stark känsla för rättvisa och en förmåga att förstå arbetstagarna och fackförbunden. De måste också inse de offentliga tjänsternas betydelse och centrala position i samhället.

Läs mer: Riksdagsvalet 2023: JHL:s mål är ett ekonomiskt och socialt hållbart Finland

Riksdagsvalet 2023:

  • förhandsröstningen i Finland pågår den 22–28 mars 2023
  • förhandsröstningen utomlands pågår den 22–25 mars 2023
  • röstning på valdagen pågår den 2 april 2023
  • resultatet fastställs onsdagen den 5 april 2023.