14.4.2023

Pia Rönnholm trivs med pennan i handen: ”Det finns inga begränsningar, jag kan skapa vad jag vill”

Pia Rönnholm kan skapa 20 bilder på en dag.

För flera år sedan började jag teckna, måla och skriva som en sorts terapiform. Det har blivit ett sätt att bearbeta min vardag, livet och känslorna. Att skapa och skriva ger mig lugn och ro, jag fokuserar på stunden.

Redan som barn var pennan ett viktigt redskap för mig. Att det blev en terapiform upptäckte jag först som vuxen – det blev självutvecklande och lugnande.

När jag är inne i en våg kan jag skapa 20 bilder på dag, berättar Pia Rönnholm.

Sedan började det komma texter. Först i humoristisk form, korta texter till en bild. Ofta är mina bilder väldigt barnsliga, det är figurer och filurer som vill säga något. Till exempel har jag målat en björn som sitter i en grop. Intill bilden har jag skrivit: ”Inte nog med att det var jobbigt att gräva gropen, det är skit att sitta här också.”

Läs mer: Annette Holmqvist är estetiker ut i fingerspetsarna: ”Jag ger bara bort pyssel som jag är helt nöjd med”

Jag har flera skissböcker fulla av små figurer som säger humoristiska saker, men även texter med djupare reflektioner över livet. Mina bilder förstärker ofta budskapet.

”Min kreativitet behöver utlopp”

Ibland är jag lika fascinerad och förvånad över vad resultatet blir när jag varit inne i ett flow. Jag fattar inte själv varifrån det kommer, det bara sker. Min kreativitet behöver utlopp.

Det är en frihet utan begränsningar, jag kan skapa vad jag vill. Jag planerar aldrig vad jag ska måla eller skriva, det kommer av sig själv i stunden. När jag skrivit färdigt och läser tänker jag: ”Jaha, det var väldigt klokt sagt, var tog jag det ifrån?” Det är spännande även för mig.

Närvårdaren Pia Rönnholm målar och skriver för sin egen skull.

Skapandet går i vågor. När jag är inne i en våg kan jag skapa 20 bilder på dag, men det kommer perioder då jag inte alls vill måla och skriva. Då samlar jag på mig intryck, är i naturen, läser och handarbetar.

Jag gör det här för min egen skull, men delar gärna det jag skapat.

Jag gör det här för min egen skull, men delar gärna det jag skapat. Tanken finns att jag vill publicera bilderna och texterna för att nå ut till andra. För mig är det en självutvecklande terapiform och jag antar att det skulle så frön även hos andra.

Det är humor men även djupare texter som skapar eftertanke och sprider ljus.