7.12.2021

Dokke Tas, 22, nousi koulukiusatusta lapsesta nuorten ihailemaksi sometähdeksi: ”Viestini jokaiselle nuorelle on, että ole kiltti kaikille”

Dokke Tas oli lapsena koulukiusaajien silmätikku, mutta teininä hän löysi itseluottamuksen Youtube-yhteisöstä. Nyt hän on Fortnite-peliä tykittävä pelitubettaja ja vuolaasti höpöttelevä sometähti, josta nuoret ottavat mallia. Some on hänelle hengitysilmaa.

Tallennus päälle, peli käyntiin, parikymmentä minuuttia höpöttämistä ja video julki. Dokke Tas avasi muutama vuosi sitten oman pelikanavansa Youtubeen katsomatta ensimmäistä videotaan edes läpi.

Nykyään Tas, 22, jälkikäsittelee videoitaan enemmän, mutta kaava on sama. Hän käynnistää Fortnite-taistelupelin, pelaa sitä puolisen tuntia ja samalla höpöttää, höpöttää ja höpöttää.

Peli näkyy ruudulla suurena, Tasin kasvot vasemmassa alanurkassa pieninä. Vaikka katsoja ei ymmärtäisi pelistä mitään, päätähden karisma viihdyttää. Kädet käyvät, ja kasvot vääntyvät hassuista hymyistä leikillisiin paniikki-irvistyksiin. Höpötystä – englannista sanoja ominutta nuorisosuomea – tulvii suusta tauottomana virtana. Välillä Tas jopa heittäytyy laulamaan.

Dokke Tasin peli- ja höpötyspiste sijaitsee olohuoneen nurkassa.

Monien muiden suomalaisten pelitubettajien videot keskittyvät pelaamiseen eivätkä pelaajaan.

– Mulla on toisin päin: ihmiset kattoo mua siitä pienestä webcamista. Se erotti mut heti, oli niin sanotusti meininkiä. Mistä nää höpötykset tulee? En tiedä! Tas sanoo ja hihkaisee.

Lue lisää: Nuoriso-ohjaaja Sakarie Ahmed Nuur, 23, on myös Tiktok-idoli Sakke King – Sometähdellä on syrjityille nuorille tärkeä viesti

Vaatii taitoa ja työtä saada jutusteleminen näyttämään videosta toiseen vaivattomalta. Youtubessa tällainen osaaminen on kuumaa valuuttaa. Ennen pelikanavaansa Tas hankki tubessa kymmeniätuhansia seuraaja esittelemällä arkeaan ja elämäntyyliään videoblogissa eli vlogissa. Syntyi somehahmo, jonka tavaramerkki on luontevuus.

Yksityis-Doken ja some-Doken välillä ei päällisin puolen ole suurta eroa.

– Jos joku näkee mut yhtenä päivänä videolla ja toisena päivänä ulkona, niin kyllä se saman Doken näkee.

Some on hengitysilmaa

Dokke Tas keittää kahvia avaran kerrostalokaksionsa keittiössä Helsingin ydinkeskustassa kymmeneltä torstaiaamuna. Hän on vasta herännyt, jutustelee rauhallisemmin kuin videoillaan ja kyselee kuulumisia.

Olo on heti tervetullut. Tyyli on tuttu somesta, jossa Tas ottaa yleisön vastaan samanlaisella rennolla lämmöllä.

Some on Tasin identiteetti, elämäntapa ja hengitysilma. Tätä on 2020-luvun nuorisojulkisuus: yksityisen arjen elämistä valtavan seuraajamassan nähden. Somejulkkikset valitsevat tarkoin, mitä palasia elämästään esittelevät, mutta luovat todentuntuisen vaikutelman intiimiydestä ja välittömästä vuorovaikutuksesta yleisön kanssa.

Tas ja Aurora Binder somettavat kotoa erikseen ja yhdessä. Tasin mukaan 95 prosenttia sisustuksesta on Binderin suunnittelemaa.

Koti komeilee Tasin ja hänen puolisonsa, somevaikuttaja-bloggaaja Aurora Binderin somekanavilla. Se on tahraton ja Instagram-ystävällinen. Korkeat seinät on maalattu hillityillä pastelliväreillä, huonekalut kylpevät luonnonvalkoisessa, ikkunalautaa somistaa pino muotilehtiä, kahvikupit ovat Marimekkoa.

– Mistä nää höpötykset tulee? En tiedä!

Pelitubettajan pääkallopaikka sijaitsee olohuoneen seinää vasten: konsoli, kaksi näyttöä, mikrofoni, jalustavalo ja valtava kovalevy. Vaatekaapin sisällöstä ja työvälineistä iso osa on saatu kaupallisten yhteistöiden kautta.

Myös kodin ulkopuolella kaikki on potentiaalista somemateriaalia. Ravintola-annokset ja ulkomaanlomat voivat päätyä Instagramiin, kadulla voivat koska tahansa tulla vastaan hauskan Tiktok-pätkän ainekset.

Tavallisena päivänä Tas käy herättyään läpi sähköpostit ja puhuu työpuheluita, kuvaa tubevideon, editoi ja julkaisee sen, päivittää Instagramia ja usein Tiktokia. Illalla hän pelaa puolisonsa tai kavereidensa kanssa – ja striimaa pelin suorana Twitch-kanavalle.

– Jos pelaan vapaa-ajalla enkä striimaa tai tee videota, alan heti miettiä, miksi pelaan turhaan. Joskus voisin varmasti töiden jälkeen chillata loppupäivän, Tas tuumii.

Tas kuuluu suosioltaan suomalaisten someidolien keskikastiin. Hänellä on Youtubessa 75 000 seuraajaa, Instagramissa vajaat 31 000 ja Tiktokissa 52 000. Luvut ovat niin suuria, että voidaan puhua kirjaimellisesti somevaikuttamisesta. Sillä, mitä Dokke Tas yleisölleen sanoo, on merkitystä.

Katso alla olevalta videolta, mitä Dokke Tas tekisi, jos joutuisi viettämään kuukauden ilman digilaitteita:

Izmir vaihtui Kotkaan

Seyhmus Dogukan Tas syntyi Izmirissä, lähes Suomen kokoisessa satamakaupungissa Egeianmeren rannalla Turkin länsireunalla. Kun hän oli kuusivuotias, perhe – johon kuuluivat myös äiti, isä ja isoveli – muutti aivan toisenlaiseen satamamiljööseen, Suomen Kotkaan.

Kotkassa Dogukanista tuli uusien ystävien suussa Dokke. Parhaassa oppimisiässä lapsi omaksui suomen kielen nopeasti ja kehittyi siinä pian paremmaksi kuin äidinkielessään.

Tasille on tärkeää, että lapsille vedetään rajat. Somessa hän muistuttaa nuorelle yleisölleen esimerkiksi, että kohuttu Squid Game -sarja ei ole lasten juttu.

Sitten perhe muutti Kouvolaan. Suurin osa Tasin lapsuusmuistoista sijoittuu keskelle brutaalia betoniviidakkoa. Tas ja hänen isoveljensä kävivät peruskoulua kodin lähellä. He olivat koulun ainoat maahanmuuttajat ja kumpaakin kiusattiin.

– Isoveljen ansiosta nimittely ei mennyt niin paljon tunteisiin, vaikka harmitti. Nyt kun meen Kouvolaan, kiusaajat tulee tyyliin halaamaan, että mitä äijä. Mä oon että miks sä teet näin, äh! Tas kertoo.

Tas muutti Kouvolasta Helsinkiin medialukioon 15-vuotiaana. Ysiluokkalaisen motivaatio päästä pääkaupunkiin oli niin kova, että hän korotti keskiarvonsa puolessa vuodessa 6,6:sta 8,35:een.

– Opo sanoi, että kiva kun jaksan tsempata, mut hän ei oo nähny uransa aikana ketään, joka olis korottanu siinä ajassa puolitoista numeroa. Sanoin, että nähdään kevätjuhlassa. Siitä puolesta vuodesta en muista paljon, kun luin koko ajan.

Lue lisää: Kun tubettaja Roni Backista tuli nuorisoidoli, suosio meinasi nousta päähän: ”Rahaa tuli yhtäkkiä enemmän kuin tarvitsin ja sitä oli vaikea käsitellä”

Helsingissä elämään tuli mahdollisuuksia

Syksyllä 2014 Tas muutti solukämppään Kivikkoon, itäisen Helsingin perukoille. Yhtäkkiä hänen piti huolehtia omista laskuistaan ja kodistaan. Alkuun pelotti, mutta hän tiesi, että päätös oli hänen elämänsä paras. Samalla kuvaan astui tubettaminen.

– Elämään tuli ihan sikana mahdollisuuksia, joita Kouvolassa ei olis missään nimessä tullut.

Youtuben suosio kasvoi humisten ja tubettajista tuli uuden ajan nuorisoidoleita. Luonnostaan ulospäinsuuntautunut Tas löysi vloggaamisesta luontevan keinon ilmaista itseään.

Hän tuotti tubeen videoita arjestaan ja oppi hankkimaan kaupallisia yhteistyökumppaneita. Merkittävä askel oli Coke-TV-lähetys, jota Tas juonsi muun muassa supertähti Benjamin Peltosen kanssa. Tubettamisesta tuli ammatti, ja Tasin somepersoona muovautui malliinsa.

Osa somevaikuttajista, kuten Tuure Boelius tai Papananaama, erottuu ottamalla kantaa. Tas on pysynyt neutraaleilla alueilla, hyvän mielen hassuttelussa ja arjen yksityiskohtien kommentoimisessa.

Sen sijaan hän pitää kunnia-asiana, että näyttää nuorelle yleisölleen hyvää esimerkkiä. Suurin osa faneista on peruskouluikäisiä tyttöjä ja poikia, ja Tas on heille roolimalli.

Kullakin somekanavalla on oma kielensä, Instagramissa se on kuvakieli. Kuvakaappaus Dokke Tasin Instagram-tililtä.

Tubessa Tas pelaa lähinnä Fortnitea, jossa olennaisessa osassa on ammuskeleminen. Jotkut aikuiset ovat huolissaan väkivaltapelien vaikutuksesta lapsiin. Tas sanoo tunnistavansa näkökulman, mutta näkee Fortniten myös mahdollisuutena alleviivata, että pelin maailma on fantasiaa ja tosielämässä pitää käyttäytyä eri tavalla. Kun vastustaja rökittää Tasin pelivideolla, hän ei suutu tai kiroile.

– Kun meen Kouvolaan, kiusaajat tulee tyyliin halaamaan. Mä oon että miks sä teet näin, äh!

– Isoin viestini nuorille on: be kind (ole kiltti) kaikille, respectaa (kunnioita) muita. Älä hauku ketään. Oon saanut vanhemmilta viestejä, että hyvä kun oot family-friendly (perheystävällinen) ja hyväkäytöksinen, meidän lapsi ottaa susta esimerkkiä.

Tas huomauttaa, että peleillä on syystä ikärajat.

– En antais seitsemänvuotiaan pelata Fortnitea. On huolestuttavaa, jos oma lapsi alkaa ihannoida väkivaltaa. Silloin pitää pistää enemmän rajoja. Lapsi ei itse voi päättää, että mä en pelaa tätä.


Tas on yrittänyt omaksua vuorokausirytmiä. – Ihailen iskää, joka tekee muun muassa sähköasentajan töitä. Hän on yrittäjä kuten mä – mutta toisin kuin mä, löytänyt päivärutiinin.

Pelikärpänen puraisi Tasiakin lapsena. Äiti osti lapsilleen Playstation- eli pleikkapelejä taka-ajatuksenaan päästä pelaamaan niitä myös itse. Lukioaikana Tas pelasi läppärillä muun muassa Counter Strike- ja League of Legends -taistelupelejä.

Hän korostaa olevansa esimerkki ihmisestä, joka on kasvanut pleikkakonsoli kädessään, mutta on tosielämässä äärimmäisen rauhaa rakastava.

– Me ollaan sukupolvea, joka pelaa loppuun asti.

Lue lisää: Teinisensaatio Tuure Boelius ärsyttää tahallaan, jotta vähemmistöillä olisi helpompaa –Nyt hän paljastaa, kuinka hänestä tulee Suomen suurin poptähti

Katse somen ulkopuolelle

Kello on harpannut kolme tuntia eteenpäin, kun Dokke Tas on poseerannut kotinsa eri huoneissa ja asetellut kasvoilleen somesta tuttuja virneitään. On lounasaika, ja Tas pukee ylleen kaupallisena yhteistyönä saamansa merkkihupparin ja puolison isältä periytyneen vintage-syystakin.

– Jos oot kameraujo, avaa selfiekamera kotona ja puhu sille. Et menetä mitään, mutta voit ylittää itsesi.

Marokkolaisessa lounasravintolassa Tas muistelee tubettajayhteisöä, joka oli hänen aloittaessaan tiivis. Sittemmin tubettajien leipä on levinnyt laajalle muihinkin kanaviin ja heistä on tullut somevaikuttajia. Korona on pistänyt säppiin suurtapahtuma Tubeconin.

– Se yhteisö merkkaa mulle paljon. Mulla on paljon hyviä kavereita, joihin oon tutustunut sen takia, että me tehdään samaa juttua. Verkostoituminen tuottaa ideoita, motivaatiota ja uusia ystäviä.

Bisnesmielessä tubettajat kilpailevat toistensa kanssa. Tasin mukaan henkilökohtaisella tasolla kyse ei ole kilpailusta.

– On olemassa käsite Youtube family (Youtube-perhe). Tekijät on yhtä perhettä ja kaikki kivoja toisilleen.

Tas haluaa myös omia lapsia. – Totta kai! Täydellinen olis kaksi lasta. Silloin molemmilla olis joku, jonka kanssa kasvaa niin kuin mä kasvoin mun isoveljen kanssa.

Niinpä Tas ei kyttää muiden somevaikuttajien seuraajamääriä eikä tunnusta ottavansa paineita omistaan. Youtubessa hänellä on pitkän tähtäimen tavoitteena 100 000, Tiktokissa 150 000 ja Instagramissa 70 000 aktiivista seuraajaa.

– Numerot on vain numeroita. Totta kai harmittaa, jos yksi kuva saa vähemmän likeä (tykkäyksiä) kuin toinen, mutta turha sitä on jäädä miettimään. Huomenna voi laittaa uuden kuvan.

Jotta suosio kasvaisi tasaisesti, sometähden on pysyttävä kiinni trendeissä. Tiktok on vakiintumassa nuorten ykkössomekanavaksi, joten Dokke Tas tuottaa yhä enemmän sisältöä sinne. Myös Instagram-stoorit ovat päivän sana.

Dokke Tasin iässä moni vasta miettii, mitä isona. Tas on ehtinyt luoda kokonaisen uran, ja nyt hän pyrkii laajentamaan katsettaan somen ulkopuolelle. Edellisenä päivänä Tas on käynyt pääsykokeessa korkeakoulun koodarilinjalle. Siellä hän pääsisi syventymään siihen, kuinka hänen pöytäänsä leivän tuovat digialustat suunnitellaan.

Haaveissa väikkyy myös perinteisen median valloitus.

– Äitikin sanoo, että voisin pikku hiljaa laajentaa teeveen puolelle. Se olisi unelmatyö.

Katso videolta, kuinka Dokke Tas yrittää opettaa Fortniten puolessa minuutissa sataprosenttiselle peliummikolle: