12.10.2021

Nuoriso-ohjaaja Sakarie Ahmed Nuur, 23, on myös Tiktok-idoli Sakke King – Sometähdellä on syrjityille nuorille tärkeä viesti

Sakke King haluaa sanoa jokaiselle nuorelle: olet arvokas juuri sellaisena kuin olet. Viesti tavoittaa Tiktok-somekanavalla @sakkeking yli 108 000 nuorta. Ihminen somepersoonan takana on JHL:läinen nuoriso-ohjaaja Sakarie Ahmed Nuur, 23. Tässä jutussa hän kertoo oman unelmansa.

Haastatellaanko nyt Sakkea vai Sakarieta? Sen JHL:läinen Sakarie Ahmed Nuur haluaa tietää aivan ensimmäiseksi.

Hänellä on nimittäin kaksi identiteettiä. On 23-vuotias helsinkiläinen nuoriso-ohjaaja Sakarie Ahmed Nuur, joka viihtyy yksin eikä jaksa aina olla suuna päänä. Ja sitten on sometähti Sakke King, jonka energia ei hyydy koskaan.

Noh, kun kerran valita saa, niin miten olisi molemmat? Jos jutellaan ensin Sakarien kanssa ja sitten tiktokataan Saken kanssa?

Kauppakeskuksen käytävällä syntyy käden käänteessä hauska Tiktok-video.

Suunnitelma sopii mainiosti Sakarie Ahmed Nuurille, ihmiselle someidolin takana.

Ahmed Nuur on saanut keskiviikon pulkkaan uudessa työpaikassaan Kasavuoren koulussa Kauniaisissa. Verensokeri on alhaalla. Siihen auttaa kermavaahdolla koristeltu jättikaakao, jota hän hörppii poreilevan puhetulvansa lomassa helsinkiläisessä kahvilassa.

Haastattelun aikana Ahmed Nuur kertoo suuresta unelmastaan, johon liittyy hänen isoäitinsä. Sen jälkeen hänestä tulee Sakke King, joka tekee helsinkiläisen kauppakeskuksen käytävällä käden käänteessä lennokkaan Tiktok-videon.

Katso video alla. Jos se ei näy, voit katsoa sen Sakke Kingin Tiktok-tilillä.

@sakkeking

✨Oman elämän kuningas✨ ♬ dynamite – elfixsounds

Sakke King on nuorten suosiman Tiktok-somealustan tähti. Lyhyillä videoillaan hän tanssii ja hassuttelee kuin viritetty vieterihahmo, itkee ja nauraa täydestä sydämestään ja hengailee kavereidensa ja muiden tiktokkareiden kanssa.

Kuten parhailla koomikoilla aina, hulluttelun taustalta on usein aistittavissa melankolinen pohjavire, itse koettujen vaikeuksien tuoma herkkyys. Sakke King on alkanut yhä useammin näyttää somessa rehellisesti surunsa ja pelkonsa.

Rikkinäinen nuoruus on herkistänyt Sakke Kingin nuorten ongelmille.

Vaikka videot ovat palasia Sakke Kingin – ja Sakarie Ahmed Nuurin –elämästä, niissä on usein yhteiskunnallinen kaikupohja, kuten maahanmuuttajiin kohdistuvien ennakkoluulojen vähentäminen tai syrjittyjen ihmisryhmien puolustaminen. Rikkinäinen lapsuus ja nuoruus on tehnyt Ahmed Nuurista ikäistään kypsemmän ja herkistänyt hänet nuorten ongelmille.

@Sakkeking-tilillä on Tiktokissa 108 700 seuraajaa. Hän on kiilannut kahden vuoden Tiktok-uransa aikana suosituimpien suomalaisten tiktokkareiden tuntumaan ja parhaimmillaan videot leviävät miljoonien silmäparien viihdykkeeksi.

Sakke Kingin suosio tuo Sakarie Ahmed Nuurille valtaa vaikuttaa nuoren kohdeyleisönsä ajatuksiin ja sielunmaisemaan. Nyt Ahmed Nuur kertoo, miten hän tuota valtaa käyttää.

Alla olevalla videolla Sakke King kertoo, miten nuorelle voi neuvoa elämää.

Lue lisää: Moderni tarhaope opettaa avarakatseisuutta – JHL:n uusi jäsen Heini Rusanen, 23, kertoo, miksi pienten poikien pitää saada käyttää kynsilakkaa

Mikä on Sakke Kingin ja Sakarie Ahmed Nuurin ero?

– Sakarie on hiljaisempi kaveri, Sakke taas porukan äänekkäin. Kun kerron Sakarien tarinat Sakke Kingin kautta, ne tulevat esiin someen sopivalla tavalla. Sakariella on yksityisasioita, joita Sakke ei kerro somessa. Olen oppinut kantapään kautta esimerkiksi, että parisuhdetta ja työasioita ei kannata tuoda esiin somen maailmassa.

Somesta ei ole tullut Sakke Kingille rasitetta, sillä hän osaa pitää siitä taukoa.
–  Joskus on ollut pari kuukauttakin fiilis, ettei huvita, enkä ole silloin somettanut. Jatkan, kun olen ladannut itseni sataprosenttisen täyteen. Ei puhelinkaan toimi ilman akkua!

King tarkoittaa kuningasta. Minkä valtakunnan kuningas Sakke King on?

– Oman elämänsä! Sakke Kingin sukunimi merkkaa ihmistä, joka suhtautuu asioihin myönteisesti ja nousee esimerkiksi haukkumisen yläpuolelle.

Tittelini Tiktokissa on CEO of Positivity, positiivisuuden toimitusjohtaja. Olen käynyt vaikeita asioita läpi. Niistä kertomalla voin auttaa nuoria voittamaan omat vaikeutensa. Viestini jokaiselle nuorelle on: selviät mistä vain, kunhan olet itsellesi aito.

Tuot Tiktok-videoillasi avoimesti esille surujasi ja pelkojasi. Mistä saat uskalluksen siihen?

– Sakke Kingin rooli auttaa minua olemaan itselleni aito. Minun ei tarvitse esittää jotakin, mitä en ole, vaan kaikki videoissani on totta. Jos minua naurattaa, nauran, jos itkettää, itken, jos ärsyttää, kerron sen.

@sakkeking

Ostin huppari jossa lukee ”LOVE” koskei se ✨kaunis✨ olento tuu antaa sitä??? ♬ orijinal ses – منصور

On ihmisiä, jotka tekevät somea mutteivät uskalla olla haavoittuvaisia, koska pelkäävät, että muut käyttävät sitä heitä vastaan. Minä en pelkää. Kun kerrot rehellisesti myös heikkoutesi, saat selville, ketkä ovat sinulle aitoja ja ketkä käyttävät sitä sinua vastaan. Se on vähän niin kuin testi.

Muutit Suomeen kymmenen vuotta sitten sodan keskeltä Somaliasta. Miten sopeutuminen uuteen kieleen ja kulttuuriin on muokannut sinua?

– Olen onnekas, että sain uuden elämän. Minut ohjattiin veljeni kanssa Suomeen, sillä setäni oli jo täällä. Suurin osa perheenjäsenistäni menehtyi sisällissodassa, mutta tulo Suomeen antoi uskon parempaan tulevaisuuteen. Täällä sitten ihmettelin valkoisen hiekan näköistä lunta ja vietin lapsuuteni Joensuussa ja Kotkassa lastenkodeissa.

Ajattele, olen tullut kymmenen vuotta sitten Suomeen ilman luotettavaa aikuista. Vuosi sitten kävin armeijan ja tänään olen tässä keskustelemassa näistä asioista! On tosi jännää, miten elämä tapahtuu meitä varten mutta emme huomaa sitä. Näemme tuhat tai miljoona palapelin palaa, mutta emme palapelin koko kuvaa sitten, kun se on valmis.

Uskon, että kaikilla meillä on kolme yhteistä asiaa: tekijä, käyttöohje ja tarkoitus. Joku on tehnyt tuon lampun, ja sen tarkoitus on valaista. Valo ei syty lamppuun ilman sähköä eikä myöskään, jos lamppu laitetaan käyttöohjeen vastaisesti veteen.

Me ihmiset olemme samanlaisia – meillä on jokaisella oma tarkoituksemme, joka jokaisen pitää itse löytää. Tuo lamppu ja tämä kahvimuki toimivat eri tavalla, mutta kumpikin tarkoituksensa mukaisesti.

Olet nuoriso-ohjaajana koulussa. Kun syrjintää kohtaava nuori pyytää apua töissä tai somessa, mitä sanot?

– Jos nuori on kohdannut esimerkiksi rasismia tai homofobiaa, sanon aina: ”Älä anna haukkujalle reaktiota, jota hän sinulta odottaa. Silloin häneltä menee motivaatio haukkua”.

Kun aloitin kaksi vuotta sitten tiktokkaamisen, ensimmäinen videoni kertoi siitä, mihin käytän palkkapäivänä rahaa. Siihen tuli paljon rasistisia kommentteja: Ai mamu, joka käy töissä! Eikös sompun palkkapäivä ole Kela-päivä?

– Sakke Kingin rooli auttaa minua olemaan itselleni aito.

Olisin voinut ottaa kommentit itseeni, mutta minua alkoi naurattaa. Jos ihmiset ovat valmiita tuomitsemaan ulkonäön perusteella, miksi yrittää todistaa itseään? Kun itse tiedät kuka olet, ei ole väliä, mitä mieltä muut ovat sinusta. Sitä olen aina yrittänyt nuorille sanoa.

Lue lisää: Keba Sabally kohtaa nuoret kasvoista kasvoihin kaupungin yössä – Nuoriso-ohjaaja paljastaa 5 keinoa, joilla teiniin saa yhteyden

Miten itse suhtaudut ihmisiin, jotka kohtelevat sinua rasistisesti?

– Mummoni on opettanut minulle, että kohtele hyvin niitä, jotka kohtelevat sinua huonosti. En voi ikinä tietää, miksi toinen haukkuu mua – ehkä hän käy omia vaikeuksiaan läpi tai joku toinen on satuttanut häntä. Siksi pitää yrittää olla nöyrä.

– Jos piirrän tähän kutosen, sun näkökulmastasi se on yhdeksän ja mun näkökulmastani kuusi. Kumpikin olemme oikeassa.

Somessa voin myös pyrkiä vaikuttamaan rasismiin purkamalla maahanmuuttajiin kohdistuvia ennakkoluuloja. Yritän ymmärtää, mikä saa toisen olemaan rasistinen. En ala haukkua tai alistaa tyyppiä, joka nimittelee minua – silloin olisimme samalla tasolla enkä olisi parempi kuin hän.

Eikä aina tarvitse valita puolta. Jos piirrän tähän pöytään kutosen, sinun näkökulmastasi se on yhdeksän mutta minun näkökulmastani kuusi. Ja kumpikin olemme oikeassa.

Mikä on paras Tiktok-videosi?

– Hyvä Tiktok-video ei aina saa eniten näyttökertoja tai tykkäyksiä, vaan ihmiset samaistuvat siihen, ja se synnyttää vuorovaikutusta.

Tärkeä on maaliskuussa 2020 julkaisemani video siitä, kuinka nykymaailma tuomitsee ihmisiä ulkonäön perusteella ja kuvittelee, että tummaihoinen mies on vaarallinen tytöille ja naisille. Kerroin videolla, että minut on kasvatettu kohtelemaan naisia tasa-arvoisesti, mutta ihmiset eivät näe sitä vain siksi, että olen tummaihoinen.

Videoon tuli yhteensä 402 000 näyttöä, yli 700 jakoa, lähes 60 000 tykkäystä ja yli 900 kommenttia. Se kertoo, että on paljon ihmisiä jotka samaistuvat siihen. Se synnytti keskustelun ja opetti nuorille, että asialle pitää tehdä jotain.

@sakkeking

Naisen arvo Somaliasen miehen näkökulmasta.. ♬ Be happy – Jordan:)

Tiktokissa tosi randomit videot voivat mennä viraaleiksi. Eniten katsotulla videollani – 2,2 miljoonaa katsomista! – minulla on kasvoillani vanhennusfiltteri ja järkytyn näkemästäni. Se on pelkkä hauska reaktiovideo mutta levisi kansainvälisestikin.

Mikä julkaisu on jäänyt jälkikäteen mietityttämään?

– Mietin tarkkaan, mitä julkaisen ja miksi. Jokaisella julkaisulla pitää olla tarkka viesti. Mietin aina myös, voiko video vaikuttaa jonkun elämään negatiivisesti. Jos voi, jätän sen julkaisematta.

Millaisia paineita koet seuraaja- ja tykkääjämääristä?

– En ole ikinä välittänyt seuraajamäärästä vaan siitä, että videot herättävät keskustelua ja niistä tykätään. Sen pohjalta voin tehdä lisää kiinnostavaa sisältöä.

Jotkut kyttäävät seuraajalukuja, ja kun ne laskevat, he ajattelevat, että joku mättää. Minulla on aina ollut mentaliteetti, että vaikka seuraajamääräni on suuri, olen yhtä paljon ihminen kuin se, jolla on nolla seuraajaa.

Vaikka kaikkiin yksityisviesteihin ei enää ehdi vastata henkilökohtaisesti, niistä saa aiheita Tiktok-videoihin. Siten Sakke King tietää puhuvansa nuorille heitä askarruttavista asioista.

Olet esikuva ja roolimalli. Millaista vastuuta se tuo?

– Minulla on vastuu vain itsestäni. Jos ottaisin vastuuta nuorista, omaksuisin heidän vanhempiensa roolin. Vanhempien pitää kasvattaa lapsensa sen mukaan, minkä näkevät oikeaksi ja vääräksi, ja minun tehtäväni on kertoa omista kokemuksistani. Nuori sitten päättää, haluaako lähteä samoja vai eri reittejä.

– Haluan antaa mummolle sen minkä hän minulle: uskon elämään.

En opeta kenellekään mitään, vaan ainoastaan neuvon. Annan nuorille vinkkejä ja kerron, mitä itse olen käynyt läpi ja mitkä asiat ovat auttaneet mua. Me aikuiset emme voi opettaa nuorille, miten elää elämää. Maailma muuttuu koko ajan, ja nuoret oppivat sen kokemuksen kautta. Me voimme ohjeistaa heitä ja olla luotettavia aikuisia.

Kuka on oma esikuvasi?

– Elämäni sankari on mummo. Olen selvinnyt tosi vaikeista asioista muistelemalla mummon viisauksia. Hän on aina rohkaissut ja kannustanut minua olemaan sellainen kuin olen. Unelmani on viedä mummoni Saudi-Arabian Mekkaan, islamin pyhään kaupunkiin. Sitä kautta voin antaa mummolle sen, minkä hän antoi minulle: uskon elämään.