27.10.2020

JHL:n jäsenhankkija Toni Korlee: ”Liitto auttaa jo ennen kuin paska lentää tuulettimeen”

turvatarkastaha Toni Korlee

Aloitteellisuus ja aktiivisuus – ja vankat perustelut sille, miksi JHL:n jäsenyys kannattaa. Siinä espoolaisen Toni Korleen eväät menestykselliseen jäsenhankintaan.

Aina kun turvatarkastaja Toni Korlee, 45, näkee työpaikallaan uuden työntekijän, hän menee esittäytymään ja kysyy: ”Olenko jo jauhanut sulle ammattiliitosta?”

– Juuri kukaan ei kieltäydy keskustelemasta. Itse asiassa lähes kaikki ovat enemmän tai vähemmän kiinnostuneita kuulemaan JHL:stä, hän sanoo monivuotisella jäsenhankkijan kokemuksella.

Myöntävän vastauksen saatuaan Korlee kertoo, mikä JHL on ja miksi liittyminen on tärkeää. Keskustelun jälkeen keskimäärin kolme viidestä liittyy, yksi jää miettimään ja saattaa palata asiaan myöhemmin ja yhdeltä hän saa pakit.

Toni Korlee ja läpivalaisulaite
Toni Korlee työskentelee Helsinki-Vantaan lentoasemalla turvatarkastajana. Kuvassa kehoskanneri, joka paljastaa, jos vaatteiden alla on jotain sinne kuulumatonta.

Tällä taktiikalla Korlee hankki viime vuonna liki 200 uutta jäsentä JHL:ään. Tänä vuonna määrä on puolittunut, sillä korona on vähentänyt lentoliikenteen määrän kymmenesosaan normaalista eikä uusia kasvoja ja potentiaalisia jäseniä näy Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

– Olenko jo jauhanut sulle ammattiliitosta?

– Vanhoistakin turvatarkastajista valtaosa on parhaillaan lomautettu, hän pahoittelee.

Koko jäsenhankkija-aikanaan Korlee on saanut lähes tuhat Airprolla työskentelevää turvatarkastajaa ja esimiestä liittymään JHL:ään.

– Urakkaa on helpottanut firman räjähdysmäinen kasvu. Myös työntekijöiden vaihtuvuus on suurta, sillä monelle turvatarkastajan työ on läpikulkuammatti, hän sanoo.

Lue lisää JHL:n jäsenhankinnasta ja ryhdy jäsenhankkijaksi. Samalla saat tietoa myös hyvistä bonuspalkinnoista.

Uutta tessiä voi kehua

Korleen mielestä uusien jäsenten hankkimiseksi ei tarvita taikatemppuja, vaan jalkatyötä, aloitteellisuutta ja aktiivisuutta.

– Usein kysyn tulokkaalta, oletko sitä mieltä, että kaikki firmassa menee putkeen. Jo kolmen päivän työkokemuksella useimmat puristelevat päätään, eli ovat huomanneet, että parannettavaa löytyy.

Korleen vastaus on, että juuri sitä varten ammattiliitot ovat olemassa ja siksi liittyminen JHL:ään kannattaa.

Seuraavaksi hän kertoo työehtosopimuksesta, jonka JHL on neuvotellut yhdessä työnantajaa edustavan Paltan kanssa.

– Uutta tessiä voin kehua, sillä se nostaa tuntuvasti palkkoja.

– Uutta tessiä voin kehuakin, sillä siihen sisältyvä palkkaohjelma nostaa turvatarkastajien palkkoja tuntuvasti vuoteen 2024 mennessä.

Korleen taktiikkaan ei kuulu sokeroida sanomaansa tai houkutella jäseniä vetoamalla matkavakuutukseen tai bensaetuun.

– Vapaa-ajan jäseneduista kerron vasta myöhemmin. Liiton edunvalvonta on ykkösjuttu, kun halutaan vakuuttaa henkilö jäsenyyden merkityksestä. Uskon järkiperusteluihin.

Liitolla edelleen paljon tehtävää

Jäseniä hankkiessaan Korlee kertoo rehellisesti myös liiton ja kassan erosta.

– Jos joku haluaa liittyä pelkkään kassaan, sanon suoraan, etten suosittele sitä. Kassa voi auttaa, kun paska on lentänyt tuulettimeen, eli kun joudut vaikka irtisanotuksi, mutta liitto auttaa jo työsuhteen aikana.

Hänen mielestään oman luottamusmiehen tuki luo turvallisuutta, kun muutoksen tuulet puhaltavat työpaikoilla. Lisäksi liiton jäsenyys on tärkeää oikeusavun kannalta.

Luottamusmiesten ansiosta työntekijöiden kohtelu on parantunut.

Korlee toimii Aiprossa luottamusmiehenä, varapääluottamusmiehenä ja varatyösuojeluvaltuutettuna ja tuntee myös henkilöstön työhyvinvointiin liittyvät ongelmat.

– Täällä on liian suuri naamakerroinfaktori, eikä uusia tulokkaita kohdella tasaveroisesti vanhojen työntekijöiden kanssa. Lisäksi porukka on paikoin klikkiytynyt, hän sanoo.

Luottamusmiesten ansiosta työntekijöiden kohtelu on parantunut, mutta liitolla on hänen mielestään edelleen tehtävää esimerkiksi turvatarkastajien työaikojen järkeistämisessä ja inhimillistämisessä.