21.2.2017

Motiiviraati kysyi: Liikuntaa ja kulttuuria tuetaan hieman yli puolella työpaikoista

Henkilöstöedut puhututtavat. Motiiviraadin kysymys kuului: Onko työpaikallasi liikunta- tai kulttuurietua? Raatilaiset kertoivat kokemuksiaan liikunta- ja kulttuuriseteleiden tai kortin käyttämisestä sekä siitä, miltä tuntuu, jos etua ei ole tarjolla.

 

Työpaikoilta, joissa etu on tarjolla,
kommentoitiin muun muassa näin:

 • ”Henkilöstöä arvostetaan työnantajan taholta kun saamme edun käyttöön. Minä käytän edun kulttuurin saralla, koska olen luonnossa liikkuja enkä kaipaa kuntosalia tai jumppaa porukassa. Henkilöstö on ollut erittäin tyytyväinen tähän etuun ja suurin osa käyttää sen.”
 • ”Kaikki tulevat käytettyä. Välillä käytän esim.kuntosalilippuihin ja välillä kulttuuriin teatteri- ja elokuvalippuihin. Tämä on todella hyvä etu.”
 • ”Käyttämättä jää.”
 • ”Käyn vesijuoksemassa ja uimassa sekä kuntosalilla.”’
 • ”Liikuntasetelit kannustavat liikkumaan, itse mieluummin käytän setelit juuri erilaisiin liikuntamaksuihin. Joitain leffalippujakin olen ostanut… Ehdottomasti käytän kaikki! Voisi olla vaikka jotain tiettyjä liikuntapaikkoja, esim. paikallinen uimahalli, joiden maksuista saisi alennusta.”
 • ”Käytän ilman muuta, mutta summa on pienentynyt, samoin edut. Summa on yhteensä 60 e vuodessa kulttuuriin ja liikuntaan. Itse käytän sen yhteen kuntosalikuukauteen. Esim. uinti on jäänyt, koska uimahallikäyntejä ei enää tueta.”
 • ”Minulla on kulttuurin ePassi. Ostin sillä juuri viime viikolla Museokortin ja pari konserttilippua. Pyrin käyttämään koko annetun arvon. En nyt keksi muuta tukimuotoa. Hyvä näin.”
 • ”Helsingin kaupunki tarjoaa työntekijöille omissa liikuntapaikoissa ryhmiä osa ilmaisia osa kausikortilla. Mielestäni kaupungin alennus kulttuuripaikkoihin on hyvä, se tulee automaattisesti kun näyttää kortin.”
 • ”Tulee harrastettua enemmän liikuntaa. Eli tulee käytettyä uimahalli-ja kuntosalimaksuihin. Tietysti olisi hyvä,jos liikuntaa voisi osittain harrastaa työajalla. (Käytännössä mahdotonta…..)”

Entäpä silloin, kun etua ei ole:

 • ”Pari vuotta sitten oli erittäin pieni tuki vaihtoehtona joko liikunta tai kulttuuri. Se oli lähinnä nimellinen, mutta parempi sekin kuin ei mitään näin pienipalkkaiselle. Olisi kovin tärkeää, että tällainen tuki olisi edelleen, monelta työtoveriltani ovat kuntosalikäynnit jääneet koska eivät saa tukea. Joten tämäkin asia tulee pitemmän päälle kalliimmaksi työnantajalle. Myös kulttuurin tukeminen olisi tärkeää, lisäähän se ihmisen hyvinvointia ja sivistystä.”
 • ”epäkohta on huomattu, että ne joidenka pitäisi liikkua ja aktivoitua sitä ei tee, ja sitten on niitä joka mielinmäärin käyttävät etuutta.”
 • ”EVVK ei voisi vähemmän kiinnostaa!”
 • ”Työpaikallani saattaa olla tällaisia etuja, mutta ne koskevat vain normaalissa työsuhteessa olevia. Itse työskentelen nollasopimuksella.”
 • ”Vuoden 2015 lopussa saimme vielä pari seteliä, joilla melkein pääsi elokuviin, kun itse laittoi lisää rahaa. Viime vuonna ei ole tätäkään vähää näkynyt. Mielelläni käyttäisin juuri elokuviin, kun ovat muuten niin kalliita ettei tule juuri käytyä.”
 • ”Meillä oli, mutta työnantaja luopui niistä. Käytin setelit kuntosaliin ja olin tyytyväinen.”

  Myös kahdelta JHL:n päättäjältä kysyttiin kokemuksia liikunta- ja kulttuuriedun käytöstä:


  Jukka Oksanen, Vantaa

  JHL:n edustajiston jäsen

  – Meillä Helsingin käräjäoikeudessa saa liikunta- ja kulttuuriseteleitä 200 eurolla vuodessa. Niistä maksetaan 50 euron omavastuu. Se varmasti osaltaan kannustaa työntekijöitä oikeasti käyttämään hankkimiaan etuseteleitä. Olen innokas penkkiurheilija, ja usein ostankin seteleillä jääkiekko-otteluiden lippuja. Tosin kävisin matseissa, vaikkei etua saisikaan. Myös teatterilippuja tulee hommattua nimenomaan kulttuuriseteleillä. Viime vuoden lopussa huomasin, että jokunen seteli oli vanhenemassa. Ne menivät kuitenkin ajoissa hyvään käyttöön. Nyt on kevääksi teatteriliput taskussa.

   

  Tuula Pohjola, Tampere
  JHL:n edustajiston jäsen

  – Työnantajani Tampereen kaupunki tarjoaa kerran vuodessa 100 euron työsuhde-edun, jonka voi käyttää nykyään joko kulttuuri- tai liikuntapalveluiden hyödyntämiseen. Ensimmäisenä vuonna se oli tarkoitettu vain liikuntaan. Silloin saattoi tulla vähän nurinaa, miksi pelkästään siihen. Systeemi muuttui, ja nyt ihmiset ovat tyytyväisempiä, kun on enemmän vaihtoehtoja, esimerkiksi teatteri. Etu on mielestäni enemmän kuin tarpeellinen. Itse käytän setelit yleensä kuntosalin kuukausimaksuihin.

Ilmoittaudu Motiiviraatiin!

Motiivi-lehti tarjoaa juttuja ajankohtaisista yhteiskunnallisista ilmiöistä, edunvalvonnasta, työelämästä ja hyvinvoinnista. Ilmoittaudu mukaan lähettämällä sähköpostiosoitteesi. Raatilaisena vaikutat Motiivin juttujen sisältöihin, juttujen näkökulmiin ja autat toimitusta entistäkin parempiin juttuihin. Lisäksi lehti julkaisee gallupeja raatilaisten vastauksista annettuihin kysymyksiin. Raatilaisena saat kysymyksiä sähköpostiisi gallupeja ja tulevia juttuaiheita varten.