21.4.2022

Marjaana ja Emma, kaksi ruokafilosofia – Seurakunnan emännillä on melkein 30 vuotta ikäeroa, mutta työyhteisön haasteet he kohtaavat yhdessä

Marjaana Toivosen ja Emma Maaskolan ikäero hälvenee työn tohinassa. Pää pystyssä ja toista tukien – siten JHL:läiset emäntä-siistijät kohtaavat muutokset Salon seurakunnassa. Työkaverini-juttusarja jatkuu.

Marjaana Toivonen tutustui Emma Maaskolaan kesällä 2014. Maaskola, nykyään 34, oli Salon seurakunnan uusi kesätyöntekijä. Hän päätyi emännäksi seurakuntaan Nokian tehtaalta, joka sulki ovensa.

Matkapuhelinten kokoaminen ja pakkaaminen oli helppo yhdistää perhe-elämään kahden pienen lapsen kanssa. Nyt Maaskola etsi uutta työtä, joka jättäisi aikaa lapsille.

Emma Maskola tuli Salon seurakuntaan harjoittelijaksi kahdeksan vuotta sitten,

Toivonen, nykyään 61, oli Salon seurakunnan konkari. Hän tarjosi vasta-alkajalle tärkeää tukea.

– Kun tulin taloon, olin niin nuori, että Marjaana vaikutti silmissäni todella jämptiltä ja tarkalta. Vähän taisin arastella kaikkia vakituisia emäntiä aluksi, mutta vastaanotto oli kyllä todella positiivinen, Maaskola muistelee.

Kestien ehtoisat emännät

Toivonen on koulutukseltaan kodinhoitaja, ja ennen Salon seurakuntaa hän pyöritti omaa lounaskahvilaa. Salon seurakunnassa hän aloitti emäntä-siistijänä vuonna 2004. Työnkuvaan kuuluu ruoanvalmistus, kahvitusten ja muiden tilaisuuksien järjestäminen, ylläpitosiivoaminen, kesäleirien suunnittelu ja paljon muuta.

– Taisin aluksi arastella kaikkia vakituisia emäntiä.Emma Maaskola

Emännät liikkuvat seurakunnan eri keskusten välillä. Toivosen vastuulla Salon seurakunnassa ovat Halikon seurakuntatalo sekä Kesä-Angelan leirikeskus Kemiön saaren pohjoisosassa.

Ravintolakokiksi valmistuneelle Maaskolalle työ seurakunnan emäntänä tuntui luontevalta ja sille tielle hän on jäänyt. Hänen pääasiallisena vastuunaan ovat Perniön seurakuntatalo sekä leirikeskus Reila.

Marjaana Toivonen arvostaa paitsi ruoan aromia myös estetiikkaa.

Toivonen ja Maaskola jakavat etenkin innostuksen ruuanlaittoa kohtaan.

–  Tykkään todella paljon tehdä töitä Marjaanan kanssa. Meille molemmille kokonaisuus on hyvin tärkeä ruuanlaitossa, maun lisäksi myös ulkonäkö merkitsee. Hän on myös upea esikuva ja tekee tämän työn lisäksi paljon vapaaehtoistyötä, minkä koen esimerkilliseksi, sanoo Emma Maaskola.

– Jaamme Emman kanssa samanlaisen ruokafilosofian. Voisin olla hänen äitinsä, mutta töissä ikäkuilua ei huomaa. Minulla ei ole ikinä ollut ongelmia tulla nuorempien kanssa toimeen. Päinvastoin: heiltä saa uudenlaista näkökulmaa ongelmien ratkaisemiseksi, kuvailee Marjaana Toivonen.

Maaskola kertoo viihtyvänsä parhaiten ihmisten keskellä.

– Olen emäntäporukasta vilkkain, tällainen vallaton Pikku Myy. Muut välillä vähän naureskelevatkin, kun käyn niin kierroksilla. Marjaanakin on onneksi kova puhumaan, meillä riittää juttua eikä kiusallisia hiljaisuuksia koskaan tule.

Muutoksia työpaikalla

Talvikautena emäntä-siistijät tekevät töitä pitkälti itsenäisesti, mutta kesäaikaan, leirien pyöriessä, keittiövuoroissa on aina vähintään kaksi työntekijää. Välillä menee pitkiä aikoja ennen kuin kaksikolle osuu yhteinen työvuoro, mutta silloin he pitävät yhteyttä puhelimitse.

– Vähän väliä soitan Emmalle työasioissa ja koitamme samalla vaihtaa myös vapaa-ajan kuulumiset, Toivonen kertoo.

– Joskus tuntuu, että muutokset tapahtuvat vähän liian nopeasti.Marjaana Toivonen

Kaksikon työpaikalla on parin viime vuoden aikana koettu paljon muutoksia. Niillä työnantaja pyrkii luomaan yhtenevää linjaa seurakunnan sisällä.

Muutokset ovat vaikuttaneet emäntien työhön kouriintuntuvasti. Esimerkiksi tilaukset on keskitetty tukkuun, kun ennen raaka-aineita haettiin tarpeen mukaan sieltä, mistä ne helpoiten saatiin.

– Suunnitelmat täytyy nyt tehdä paljon aikaisemmin, eikä se ole aina mahdollista, koska työssämme on paljon muuttujia. Olen luonteeltani palvelualtis ja työn laatu on minulle todella tärkeää, joten minun näkökulmastani tällaiset muutokset hankaloittavat asiakaspalvelua ja joustavuutta, Maaskola pohtii.

– On vaatinut sulattelemista, kun on tullut paljon uutta lyhyessä ajassa. Joskus tuntuu, että muutokset tapahtuvat vähän liian nopeasti. Onneksi saan tarvittaessa tukea Emmalta ja muilta työkavereilta. Sopeudumme muutoksiin toisiamme kannustaen, sanoo Toivonen.

Emäntä-siistijät pitävät tilat kiiltävinä.

Marjaana Emmasta: Olet niin sitkeä, että menet vaikka läpi harmaan kiven

Nämä kolme sanaa luonnehtivat sinua parhaiten: Iloinen, aikaansaava, lämmin.

Meitä yhdistää: Rakkaus ruokaan.

Eniten sinussa yllättää: Sitkeys, menet vaikka läpi harmaan kiven.

Olen oppinut sinulta: Kaikki aina järjestyy.

Arvostan sinussa erityisesti: Avoimuuttasi.

Jos olisit ruokalaji, olisit: Pirskahteleva yrttiöljy.

Meistä puheliaampi on: Emma.

Tästä olemme eri mieltä: Emme ole mistään eri mieltä, samoilla linjoilla mennään.

Toisinaan ärsyynnyn sinuun: En oikeastaan ärsyynny mistään, joskin hänellä ehkä on virtaa vähän liikaa – positiivisessa mielessä.

Viihdyn kanssasi parhaiten: Työn touhussa, kun järjestellään esimerkiksi myyjäisiä ja muulloinkin.

Toivon sinulle: Jaksamista, uusia tuulia työuraan, hyvää terveyttä ja mukavaa perhe-elämää.

Emma Marjaanasta: Arvostan, kuinka käytät aikasi elämässä sinulle tärkeisiin asioihin

Nämä kolme sanaa luonnehtivat sinua parhaiten: Itsenäinen, tarkka, innostava.

Meitä yhdistää: Intohimo ruuanlaittoon.

Eniten sinussa yllättää: Pirskahteleva huumorintaju.

Olen oppinut sinulta: Paljon.

Arvostan sinussa erityisesti: Järjestelmällisyyttä ja sitä, kuinka käytät aikasi elämässä sinulle tärkeisiin asioihin.

Jos olisit ruokalaji, olisit: Kuhaa Walewska.

Meistä puheliaampi on: Minä.

Tästä olemme eri mieltä: Kuinka paljon on järkevää kasata itselleen tekemistä samaan päivään.

Toisinaan ärsyynnyn sinuun: Taitaa mennä ennemminkin toisin päin.

Viihdyn kanssasi parhaiten: Keittiössä.

Toivon sinulle: Terveyttä ja suuria seikkailuja.

PS. Ilmianna itsesi! Synkkaako sinulla hyvin työkaverisi kanssa? Ilmianna itsesi ja työkaverisi Motiivin toimitukselle, ja voit päästä Työkaverini-juttusarjaan. Kirjoita lyhyt kuvaus itsestäsi ja ystävyydestänne ja lähetä se ja yhteystietosi osoitteella motiivi-lehti@jhl.fi

Lue Työkaverini-juttusarjan aiemmat osat:

Pitkämieli ja lyhytpinna:Nimi-intohimo yhdisti Samin ja Kaijan – Nämä työkaverukset ovat saattaneet keksiä sinunkin kotikatusi nimen

Elämänkokemus ja ikäero rikastuttavat työkaveruutta – Tamperelaiset lastenhoitajat Anita ja Terhi eivät ärsyynny toisiinsa koskaan

Järjen ääni ja tulisielu: Koulunkäynninohjaajat Hanna ja Marika ovat työkaverit ja bestikset, jotka soittavat toisilleen joka ilta

Työkaverini-sarja jatkuu: Vastakohdat täydentävät toisiaan, tuumivat svengaavat sairaalahuoltajat Minna ja Mirja

Työkaverini-sarja jatkuu: Sähkärit Rölli ja Masa ovat rempseitä poikia mutta pohjimmiltaan herkkiä kuin hiirulaiset

Työkaverini-juttusarja jatkuu: Kirjastovirkailijat Auli ja Tiina ovat pitkäaikainen työpari, jolta luonnistuu myös sanaton kommunikointi