13.12.2019

Nyt puhuu aito Joulupukki: Pukeudu oikein ja pehmitä pelkääjät – 10 vinkkiä, joilla sinustakin tulee loistava Joulupukki

Tahdotko antaa läheisille tai vieraille lapsille yhtä unohtumattoman aattoelämyksen kuin itse aikanaan sait? Aidon JHL:läisen Joulupukin ohjeilla onnistut.

Miro Poikolainen teki ensimmäisen keikkansa Joulupukkina 2004, samana päivänä kun hänestä tuli täysi-ikäinen.

– En enää halunnut viettää joulua äitini helmoissa, JHL:läinen Poikolainen muistelee.

– Meillä oli aattoiltana 15 keikkaa. Siinä sai vähän aikatauluttaa.

– Päätimme kaverini kanssa viikkoa ennen joulua, että lähdemme heittämään keikkaa. Sana kiersi ja lopulta meidät oli aattoiltana tilattu 15:een kotiin. Siinä sai vähän aikatauluttaa.

Katso tästä kuvasarjasta, kuinka Miro Poikolaisesta tulee ainoa oikea Joulupukki:

Nuori pukki veti ensimmäiset keikkansa improvisaation voimalla. Sanavalmis Poikolainen sai homman toimimaan, mutta myöhemmin hän on oppinut, että Joulupukki on varmemmilla vesillä, jos hän on valmistautunut kunnolla. Ammattitaito on lujittunut rautaiseksi, kun Poikolainen on kiertänyt pukkina lukemattomia koteja ja myös muun muassa päiväkoteja.

Joulupukkius ei ole kiinni sukupuolesta. Roolisuorituksen ovat menestyksekkäästi hoitaneet Poikolaisen anoppi ja äiti.

Poikolainen, 31, muistuttaa, että joulupukkius ei ole kiinni iästä tai sukupuolesta. Hän ei enää vuosiin ole kadonnut omasta olohuoneestaan Joulupukin vierailun ajaksi, vaan roolisuorituksen ovat menestyksekkäästi hoitaneet muun muassa Poikolaisen anoppi ja äiti.

Poikolaisella on mittarissa toistakymmentä aattoa pukkina. Silti häntä jännittää aattoillan ensimmäinen keikka yhä.

Niin kuuluukin.

– Muuten voisi alkaa maistua rutiinilta.

Koska Joulupukin toimi on osa-aikainen, Poikolaisella on toinenkin työ VR:n vaihtotyönjohtajana kotikaupungissaan Jyväskylässä.

Silti ei ole epäilystäkään siitä, ettei Poikolainen olisi se ainoa oikea Joulupukki – onhan hän syntynyt 24. joulukuuta.

Nyt ainoa oikea Joulupukki kertoo, miten vedät aattoiltana kuolemattoman roolisuorituksen. 

1 Pukeudu oikein

Hanki tekoparta ja peruukki, joilla saat koko naaman peittoon. Älä käytä halpaa kokonaamaria tai lirupartaa. Itselläni on kauhea muisto kummisetäni pelottavasta kuminaamarista.

Kävelykeppi auttaa eläytymään.

Kävelykeppi auttaa eläytymään. Itse käytän metsästä löytämääni vanhaa juurta. Takkikin on tärkeä: paksu karva kätkee hyvin alleen tyynyllä täytetyn paidan.

Aattoilta on pitkä ja tuskainen, jos vaatteet ja housut puristavat tai parta kutittaa. Hiki tulee joka tapauksessa, mutta hiki on myös hyvä kello: kun selkää pitkin alkaa valua hikeä, tietää että on aika lähteä eteenpäin.

2 Tee taustatyöt

Soita perheelle perusteellinen puhelu, jossa sovit illan kulusta. Kerro, mitä aiot sanoa ja tehdä.

Kysy perheeltä lasten ja aikuisten määrä, nimet ja harrastukset sekä ketkä uskovat pukkiin. Tärkeää on myös kysyä, mitä heidän kodissaan saa sanoa ja mitä ei.

Pukin on mentävä perheen ehdoilla.

Onko herkkiä aiheita, joista puhuminen pilaa tunnelman? Vai onko jopa suotavaa jutella asioista, jotka toisessa kodissa voivat olla tabuja, kuten uskonnosta? Pukin on voitava olla varma siitä, ettei hän pahoita kenenkään mieltä.

Pukin pitää mennä perheen ehdoilla. Jos perheellä on erityistoiveita, ne on sisällytettävä ohjelmaan. Vanhemmilta saa esimerkiksi tietää, onko jollakulla lapsella syntymäpäivät tai nimipäivät.

3 Käsikirjoita kaava

Mieti ennalta kaava, tavallaan käsikirjoitus, jolla kuljetat vierailua.

Suunnitteleminen muuttuu sitä helpommaksi mitä enemmän keikkoja teet, mutta keltanokkakin voi suunnitella. Mitä aiot tehdä tai sanoa? Missä järjestyksessä?

Illassa on oltava draaman kaarta. Vierailun ensimmäinen suuri juttu lapsille on, kun pukki koputtaa ovelle. Sitä lapset ovat odottaneet koko aaton.

Mieti sisääntulon yhteyteen oma tapasi kysyä, onko Joulupukki tervetullut taloon. Itse olen kysynyt yksinkertaisesti: Pääsisikö pukki sisälle?

4 Puhu oikein

Äänen muuntamisessa pitää löytää kultainen keskitie. Jos mörennät ääntä liiaksi, se käheytyy todella pian. Puhumista kannattaa harjoitella etukäteen. Ota rooli kuin sketsihahmolle ja heittäydy, jotta saat pidettyä roolin päällä.

– Käytän vanhoja sanoja, sellaisia kuin pappani.

Puheenparsi on tärkeä. Kähennän ääntäni hieman ja saatan ottaa käyttöön muutaman hokeman. Hokemat tulevat roolin mukana kuin itsestään ja usein unohtuvat jälkeenpäin.

Muuta siis puhetyyliä enemmän kuin ääntä. Hyvä ajatus on puhua kirjakielipainotteisemmin kuin siviilissä. Käytän vanhoja sanoja, sellaisia kuin pappani, ja unohdan nykyajan teinisanaston.

5 Pyydä lapsia laulamaan

Ei ole kiva kokemus kenellekään, jos tämä pukki laulaa. Jos sinä olet kultakurkku, heläytä ihmeessä ilmoille joululaulu – moni perhe jopa pyytää sitä.

Tärkeintä kuitenkin on, että lapset saavat laulaa pukille. Olen etukäteen sanonut vanhemmille, että harjoitelkaa laulu. Siten lapsilla on ollut jouluinen musiikkinumero valmiina.

Lasten laulattamisella on tärkeä rooli onnistuneessa aattoillassa. Laulutuokio näet purkaa todella tehokkaasti pienimpien jännitystä.

6 Pehmitä pelkääjät

Jotkut lapset voivat mennä hysteeriseen pelkotilaan. Pukin tulee olla sensitiivinen sen suhteen, miten hän käsittelee lapsia.

Lapset pitää huomioida koko ajan. Yritä pehmittää pelokkaita mutta myös antaa tilaa heille, jotka ovat pahasti peloissaan. Itkevän lapsen on saatava rauhoittua.

Kun lapset ja vanhemmat ovat avanneet sinulle oven, nostele lahjakasseja kaikessa rauhassa vanhempien kanssa olohuoneeseen. Sitten pyydä päästä istumaan, sillä pukki on vanha ja selkää kolottaa. Istuttuasi pyydä perhettä laulamaan.

Lapsi huomaa, että ei se pukki niin paha olekaan.

Joku voi parkua peloissaan, vaikka pukki tekisi mitä. Yritä silti osallistuttaa kaikki lapset. Viimeistään lahjojen jako voi toimia: olen sanonut aikuisen sylissä istuvalle pelkääjälle, että pukilla olisi tämmönen pieni lahja täällä, voisitko sinä viedä sen mummille.

Kun lahja on osoitettu lapselle itselleen, on erityisen helppo rikkoa jää. Lapsi huomaa, että ei se pukki niin paha olekaan.

7 Muista myös aikuiset

Hyvä Joulupukki viihdyttää perheenjäseniä ikään katsomatta. Mausta turinointiasi vitseillä, jotka on suunnattu aikuisille.

Olen heittänyt huulta jopa politiikasta – mutta tietenkin muistanut varmistaa etukäteen, että se on kyseisessä huushollissa soveliasta.

8 Pysy aikataulussa

Ennen vanhaan pukki saattoi jäädä kylään moneksi tunniksi ja jopa istua illallispöytään. Nykypukin keikka kestää noin 40 minuuttia, josta yli puolet menee lahjapaketteja avatessa.

Sovi etukäteen vierailun pituus ja pidä siitä kiinni. Luontevaa on tyhjentää yksi tai kaksi lahjakassia, sanoa, että pukki joutuu nyt jatkamaan Afrikkaan, ja jättää loput lahjakassit perheen huoleksi.

9 Valmistaudu kysymyksiin

Kunnon pohjatyö auttaa vastaamaan vaikeimpiinkin kysymyksiin. Niitä kysyvät yleensä lapset, jotka ovat siinä iässä, että usko pukkiin alkaa horjua.

Kaikenlaista voi laittaa huonon muistin piikkiin.

Kerran vanhempi lapsi kysyi, miten on mahdollista, että kadulla näkyi tänään kolme muuta pukkia. Sanoin, että Joulupukilla on niin monta paikkaa mentävänä, että hän tarvitsee apureita.

Kaikenlaista voi laittaa huonon muistin piikkiin. Joskus lapset kysyvät yksityiskohtaisesti Joulupukille kirjoittamistaan kirjeistä. Aina voi vedota siihen, että tulee helposti unohduksia, kun vanhan ihmisen pitää kiertää kaikki maailman lapset yhdessä illassa.

Usein kysytään ikää. Viime vuonna sanoin, että Joulupukki on itsenäisen Suomen ikäinen.

Välillä kysymyksiä kysyvät aikuiset. Varsinkin huikkaa ottaneet saattavat haluta koetella pukkia. Aikuiset ovat esimerkiksi tivanneet minulta porojen nimiä ja jopa repineet parrasta. Siihenkin pitää vain osata heittäytyä.

Jos puheet menevät väärille raiteille, käytän ennalta mietittyä aiheenvaihtajaa. Sää on hyvä aihe varsinkin mustina jouluina, tai vaikka tienoon tietyöt.

10 Huolehdi työehdoistasi

Taksa pitää sopia etukäteen selkeästi. Usein perheeltä tulee sen päälle vielä suklaata, viinipulloa ja niin edelleen. Olen ottanut ne vastaan. Muista kuitenkin seuraava neuvo:

+ 1 Ole savuton ja raitis

Joulupukki ei saa haista alkoholille tai tupakalle. Minulle on usein tarjottu ryyppyä, mutten ole ottanut vastaan sitä tai mitään muutakaan suuhunpantavaa. Tekoparta itsessään estää nauttimasta suun kautta siististi mitään.

Juttu on alun perin julkaistu Motiivi-lehden verkkosivuilla 20. marraskuuta 2018.