29.1.2020

Päivi Niemi Laine: Digi vyöryy työelämään – JHL pysyy turvanasi työn murroksessa

Keskipalkkaisen työn määrä vähenee, kun työ automatisoituu. JHL tarjoaa jäsenilleen välineitä kääntää digitalisoituminen voitoksi, kirjoittaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Työ on murroksessa. Teknologia on läsnä työpaikoilla, kaduilla ja kodeissa. Sen seurauksena erityisesti keskipalkkaisen työn määrä vähenee.

Osa työstä on automatisoitunut jo pitkään. Teknologialle ei kuitenkaan tule antaa selkävoittoa, vaan meidän tulee hallita teknologista muutosta. Silloin se ei ole uhka vaan helpottaa ja tukee työn tekemistä.

Työn digitalisoitumisen edessä ei pidä langeta polvilleen. Digitalisoituminen ja automatisoituminen etenee koko ajan. Emme voi estää tätä suuntaa, mutta voimme ottaa sen haltuun lähtemällä kehitykseen mukaan.

Lue lisää: Työelämän tulevaisuus on suuri tuntematon, mutta tässä tulee järeä veikkaus: Löydätkö ammattisi pysyvien, poistuvien vai muuttuvien joukosta?

Työmarkkinajärjestöillä on tässä keskeinen rooli. Yhdessä poliitikkojen ja asiantuntijoiden kanssa meidän pitää varmistaa, että teknologia vyöryy työelämään hallitusti.

Valtaosa työstä tehdään edelleen kokopäiväisesti ja pysyvissä työsuhteissa. Vastentahtoisen pätkätyön, nollatuntisopimusten ja itsensä työllistävien määrä on kuitekin kasvussa. Tämä on selvä trendi.

Ammattiliittot ovat työn asiantuntijoita.  Niiden keskeinen tehtävä on yhä työn ja toimeentulon sekä työehtojen turvaaminen. Mikään trendi ei voi pysäyttää ammattiliittojen edunvalvontatyötä.

Mikään trendi ei voi pysäyttää ammattiliittojen edunvalvontatyötä.

Prekaari- eli epätyypillinen työ oli 1900-luvun alussa tyypillistä. Työväenliike ja ammattiliitot loivat työelämän lainsäädännön, neuvottelivat työehtosopimukset ja loivat sosiaaliturvajärjestelmän, jotta kaikilla on toimeentulon turva.

Nyt olemme luoneet pelisäännöt verkkomaailmassa toimivalle alustataloudelle. Työntekijälle kuuluu palkka ja sosiaaliturva kaikesta työstä.

Lue lisää: Yhdeksänkymppisen Anja Loikkasen kotihoito on täynnä härpäkkeitä –Tekniikka tehostaa hoivatyötä, mutta jääkö aikaa läsnäololle?

JHL:n teemana on nyt parantaa jäsentensä urakehitystä. Opistossamme olemme jo pitkään kouluttaneet aktiivejamme työpaikkojen luottamustehtäviin. Nyt on aika panostaa kunkin jäsenen ammattitaitoon luomalla urakehitystä ja osaamista edistävä digitaalinen maailma. Samalla parannamme jäsentemme digitaitoja.

Uudistus lanseerataan 23.–24. lokakuuta 2020 Tampere-talossa Ammattialafoorumissa, JHL:n tähtiammattilaisten suurtapahtumassa. Tervetuloa mukaan.

Oikein hyvää alkanutta vuosikymmentä kaikille!

Ilmoittaudu JHL:n Ammattialafoorumiin tästä.