6.9.2023

Puheenjohtajalta: ”Emme katso tumput suorina perusoikeuksien murentamista”

Pääministeri Petteri Orpon hallitus haastaa ay-liikettä kovin ottein, mutta purematta sitä ei niellä.
 – Tulemme vastustamaan kaikin keinoin hallituksen aikeita kurmottaa tavallisia työntekijöitä, kirjoittaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen tavoite taittaa velkaa ja kasvattaa työllisyyttä on kannatettava. Tapa, jolla se aiotaan tehdä, on epäreilu. Hyvätuloisten etuoikeutettu asema kasvaa, ja haavoittuvimpien ahdinko syvenee.

Sairauspäivärahat ovat yksi viheliäinen esimerkki. Omavastuupäivä kuulostaa hyvältä. Pitää ottaa omaa vastuuta, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa palkansaajan arjessa?

Tällaiset säästöt tulevat sairaan kalliiksi.

Työssäkäyvältä syöpäsairaalta karenssipäivät vievät helposti yli kuukauden palkan sairauden tuoman huolen ja vaivan lisäksi. Samaan aikaan lääkkeiden hinnat nousevat, koska niiden vero nousee, Kela-indeksit leikataan, terveydenhuollon maksuja korotetaan ja hoidon rahoitusta leikataan, vaikka inflaatio nostaa kustannuksia. Tällaiset säästöt tulevat sairaan kalliiksi. 

Lue lisää: Puheenjohtajalta: Eduskuntavaaleissa äänestetään arvoista, luottamuksesta ja palveluista

Mahdollisuudet vaihtaa ammattia heikkenevät

Työllisyyden ja palkansaajien kannalta mittavien työttömyysturvan leikkausten takana on nuiva käsitys ihmisistä. Suomessa terveydelliset syyt työttömyyden taustalla ovat poikkeuksellisen korkeat. Eikä leikkaus edes auta valtion talouden tasapainottamisessa.

Huolestuttavaa on aikuiskoulutustuen lopettaminen. Rakennemuutokset tappavat työpaikkoja, mutta ihmisten mahdollisuus kouluttautua uuteen ammattiin heikkenee huomattavasti. Vuorotteluvapaa poistetaan, vaikka sillä ei ole työllisyysvaikutuksia. Monelle se on ollut mahdollisuus opiskella uutta siten, että työnantaja on saanut uutta osaamista käyttöönsä välittömästi.

Kiitos ei sanelulle ja palkankorotuskatolle

JHL alkaa kohottaa järjestöllistä valmiutta. Tulemme vastustamaan kaikin keinoin hallituksen aikeita kurmottaa tavallisia työntekijöitä ja leikata matalapalkkaisten ihmisten toimeentuloa. Jokaisella alalla on oltava oikeus sopia omista palkankorotuksistaan ilman minkään muun tahon määrittelemää palkankorotuskattoa. Pienipalkkaisilla pitää olla mahdollisuus nousta ylös palkkakuopasta.

Emme todellakaan katso sivussa tumput suorina, jos hallitus alkaa murentaa työntekijöiden perusoikeuksia, kuten lakko-oikeutta. Teemme kaikkemme, jotta suomalaista hyvinvointivaltion, työmarkkinamallin ja sopimusyhteiskunnan periaatteita ei romuteta.

Nyt on #PainavaSyy vaikuttaa. SAK järjestää syyskuussa viisi alueellista tilaisuutta, joissa Orpon-Purran hallituksen politiikan sisältö avataan kansankielelle. Osallistu SAK:n suurtilaisuuksiin.
Lue myös, mikä on #PainavaSyy