22.6.2022

Puheenjohtajalta: Julkiset palvelut ovat kriisiajan peruskallio

Julkinen sektori ei mene konkurssiin ja on paras tae siitä, että kaikki saavat oikeudenmukaiset palvelut, kirjoittaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Julkisen sektorin työntekijät ovat pitäneet Suomea pystyssä koronakriisin ja Ukrainan kriisin aikana. Suomen ei pidä heikentää julkisen sektorin roolia. Julkinen on paras tapa taata kaikille kansalaisille ja työntekijöille oikeudenmukaiset, tarpeelliset palvelut. Julkinen ei mene konkurssiin eikä helpolla lomauta työntekijöitään.

Suomen Natoon hakemisen aikana meitä uhkaavat muun muassa kyberkriisit. Myös näissä kriiseissä vahva julkinen sektori voi taata päättäjille, että se on tukemme ja turvamme.

Jaksaminen on avainasemassa

Kaikki tarvitsevat taukoa työstään ja vapaa-aikaa läheistensä kanssa, jotta jaksavat antaa parhaimpansa ja olla valppaina aamusta iltaan. Julkisen puolen työnantajien pitää muistaa kiinnittää huomiota kaikkien henkilöstöryhmien jaksamiseen. Puolustusvoimien siviilien ja sotilaiden työssäjaksamista taas on parannettava työaikalakia uudistamalla.

Tämän neuvottelukierroksen voittivat työntekijät, neuvottelutaito ja sopimiskyky.

JHL:n on vahvistettava välittämiseen liittyvää edunvalvontaa. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että olemme vaateissamme ja toimissamme jäsenlähtöisiä. Jäsentemme pitää tuntea ja nähdä välittäminen.

Nykyiselle neuvottelujärjestelmälle ei ole vaihtoehtoja

Sopimus- ja neuvottelutoiminta on kunta-alalla myllerryksessä. JHL ei näe vaihtoehtoja nykyiselle neuvottelujärjestelmälle.

Meidän on pysyttävä yhtenäisinä kriisien aiheuttaman talouskaaoksen keskellä. Vaadimme yhdessä parempia palkankorotuksia kaikille työntekijöille.

Kuntien ja hyvinvointialueiden virka- ja työehtosopimukset saatiin valmiiksi poikkeuksellisen pitkien ja vaikeiden neuvottelujen jälkeen. Kunta-alan neuvottelujärjestelmän vahvuus nousi esiin ensin koronan ja sitten Ukrainan sodan luoman epävarmuuden keskellä. Tämän kierroksen voittivat paitsi työntekijät, myös neuvottelutaito ja sopimiskyky.

Hyvää ja aurinkoista kesää!