6.11.2018

Suurtalouskokki Pirjo Lempinen löysi maagisen glittermaailman:Burleski haastoi heittäytymään ja toi uuden itsevarmuuden

Burleskitanssi on avannut Pirjo Lempiselle kokonaan uuden maailman. Työssään koulun keittiössä hän vetää käsiin kumikäsineet ja jalkoihin turvajalkineet, burleskiesityksessä silkkihansikkaat, verkkosukat ja korkkarit.

Sanakirjan mukaan burleski on teatterin keinoin esitettyä parodista viihdettä, johon kuuluu musiikkia, keimailua ja hulluttelua, toisinaan myös paljasta pintaa.

Vantaalaiselle Pirjo Lempiselle burleskitanssi on avannut oven kokonaan uuteen maailman.

– Burleski on oma maaginen glittermaailmansa, jossa kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin ovat. Minulle burleskitanssi on kuntoliikuntaa mutta yhtä lailla teatteria ja itseilmaisua, joka tekee hyvää niin keholle kuin mielelle, hän perustelee.

Pirjo Lempinen burleskiasussa

Kuva Vantaan aikuisopiston burleskiharjoituksista. Etualalla Pirjo Lempinen.

– Yhtenä esiintyjänä oli Petra Innanen, taiteilijanimeltään Bettie Blackheart. Hänen johdollaan opettelimme vetämään pitkät silkkihansikkaat aistikkaasti käsistä.Lempinen sai ensi kosketuksen burleskiin JHL:n järjestämässä Hohtoa, valoa, piristystä – jäsentapahtumassa 2014.

– Burleskissa kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin ovat.

Burleskitanssin Lempinen aloitti kuitenkin vasta runsas vuosi sitten Vantaan aikuisopistossa.

– Olin aiemmin ollut opiston kitaratunneilla ja osallistunut muun muassa napatanssiin ja zumbaan. Pienen googlailun jälkeen burleskitanssi vaikutti kiinnostavalta, ja jo ensimmäisen tunnin jälkeen olin myyty. Siitä on kiittäminen myös kannustavaa opettajaamme Anna Niinimäkeä.

Burleskitanssissa Lempistä viehättävät teatraalisuus, liikekieli, naiselliset hepeneet ja laittautuminen.

–  Lisäksi se on hyvää treeniä lihaksille ja selälle. Sen ansiosta olen saanut uutta ryhtiä keskikehoon, hän kehuu.

Ensin tanssikengät, sitten korsetti

Burleski on ollut suosittua maailmalla jo vuosia. Vähitellen taiteenlaji on saanut vankan jalansijan ja harrastajia myös Suomessa.

Burleskitanssi kuuluu useiden kansalais- ja työväenopistojen sekä tanssikoulujen ohjelmaan. Lisäksi varsinkin pääkaupunkiseudulla on runsaasti burleskiartisteja, jotka esiintyvät säännöllisesti ravintoloissa ja klubeissa.

tanssikenkä

Verkkosukat ja sirot tanssikengät kuuluvat burleskitanssiin.

Pirjo Lempisellä on takanaan kaksi tanssiesitystä: aikuisopiston joulu- ja kevätjuhlat.

– Kurssin alussa ajattelin, että minähän en ainakaan mene itseäni nolaamaan kaikkien eteen. Mielessä kuitenkin kutkutti, että olisihan se aika siistiä.

– Onneksi lähdin mukaan, sillä se oli koko homman suola. Jokaista esiintyjää jännitti, mutta samalla oli mahtava yhteishenki ja tsemppi. Ja se fiilis, kun esitys oli ohi ja sai yhdessä jakaa mokat ja onnistumiset!

Esityksiin kuuluu viimeisen päälle tälläytyminen. On juhlameikit ja -kampaukset ja paljastavat esiintymisasut. Kuinka koristeellisesti pukeudut arkena?

– Tykkään hameista, varsinkin fiftarityylistä, mutta töihin mennä vihellän verkkareissa ja crocseissa. Siitä on glitter ja glamour kaukana!

Myöskään korsetit eivät kuulu Lempisen arkipukeutumiseen.

Pirjo Lempinen tanssiasussa

Pirjo Lempinen meikattuna ja kammattuna burleskitanssiesitystä varten. Lempisen arkeen verkkosukat ja korsetit eivät kuulu.

Itsevarmuus kasvaa, jos uskaltaa mennä mukaan antaa palaa -asenteella.

– Ostin elämäni ensimmäisen korsetin burleskitanssiesitystä varten. Siinä voi kyllä hengittää, mutta se hankaloittaa tiettyjä liikkeitä. Nyt muistan pukea ensin tanssikengät ja vasta sitten korsetin.

Itsevarmuus kasvaa kohisten

Pirjo Lempinen

Keimailu ja hulluttelu ovat burleskin tunnusmerkkejä. Pirjo Lempistä burleskitanssissa kiehtovat naisellinen liikekieli ja hepeneet.

Harrastus ei vie kohtuuttomasti rahaa, sillä korsetin ja esiintymisasun saa verkkokaupasta muutamalla kympillä.

– Puolet aikuisopiston kurssimaksusta saan omalta yhdistykseltä. Pääkaupunkiseudun erityispalvelujen ammattiosasto JHL osallistuu jäsentensä työkyvyn ylläpitoon ja virkistäytymiseen maksamalla puolet kuluista anomusta ja kuittia vastaan. Vuotuinen tuki on300euroa, siitä kiitos yhdistykselle!

Pirjo Lempinen suosittelee burleskitanssia kaikille tanssista ja ilmaisusta kiinnostuneille.

– Tarvitaan jonkin verran fyysistä kuntoa, rohkeutta heittäytyä ja itsevarmuutta. Mutta itsevarmuus myös kasvaa, jos uskaltaa mennä mukaan antaa palaa –asenteella.

Katso alta video Vantaan aikuisopiston tanssiharjoituksista.