9.2.2024

JHL:n uusi puheenjohtaja Håkan Ekström: Näin teemme liitosta entistä vahvemman

Silmälasipäinen mies pitää puhetta puhujanpöntössä.

JHL:n uutena kipparina ruoriin tarttuu Håkan Ekström. Hänestä liitossa on moni asia hyvin, mutta se kaipaa myös päivitystä. Hän pitää tärkeänä, että liitto huomioi jäsenkentän erityistarpeet ja monimuotoisuuden.

JHL:n edustajisto valitsi ylimääräisessä kokouksessaan 8. helmikuuta liiton uudeksi puheenjohtajaksi nykyisen va. puheenjohtajan, toimialajohtajan Håkan Ekströmin, 56.

Ekström on hoitanut puheenjohtajuutta, kun edellinen puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine erosi tehtävästä ja siirtyi JHL:n yhteiskuntasuhteiden johtajaksi marraskuussa 2023. Ekström on toiminut liiton palveluksessa vuodesta 1992 ja sen johdossa vuodesta 2016 alkaen.

– Viime kuukaudet eivät ole olleet helppoja. Maan hallitus toimii elinkeinoelämän ja vaalirahoittajien ohjauksessa, eikä ole tullut ay-liikettä vastaan. Yksipuolinen sanelu ei meille kelpaa. Suomen takia olisi tärkeä päästä eteenpäin ja avata työmarkkinoiden umpisolmua, mutta sitä emme voi tehdä yksin, Ekström sanoi kiitospuheessaan.

Katso videolta Håkan Ekströmin haastattelu edustajistosta

Mitkä ovat uuden puheenjohtajan tunnelmat valinnan jälkeen?

– Olen iloinen tästä valinnasta. Tämä on kunniatehtävä. Olen ollut pitkään liitossa töissä ja hoitanut erilaisia tehtäväkokonaisuuksia, joten luottamuksen saaminen ja valituksi tuleminen on hieno asia.

Mitä haluat kehittää JHL:ssa?

– JHL:ssa on moni asia hyvin, mutta meidän pitää olla avoin sille, että joitain asioita joudutaan ja on syytä tehdä tulevaisuudessa eri tavalla kuin tänä päivänä. Se tarkoittaa sitä, että sekä suurempia että pienempiä asiakokonaisuuksia ja toimintatapoja on tarkasteltava ja kehitettävä. Esimerkiksi edunvalvonnan ketju tarvitsee jatkuvaa huoltoa ja kehittämistä. Ylipäätään meidän on tarve optimoida resurssien käyttöä ja tarkastella työnjakoja.

– Olen kiinnostunut myös uusien toimintatapojen, alustojen, uuden tekniikan ja tekoälyn käyttöönotosta, jotta voimme tarjota parempia palveluita jäsenille. Haluan viedä näitä asioita eteenpäin.

On erittäin tärkeää, että meillä riittää tarpeeksi voimaa viedä yhteisiä asioita läpi. Se voima tulee laajan jäsenkentän ja osaavien toimijoiden kautta. Puheenjohtaja Håkan Ekström

Mikä on JHL:n tehtävä nykyisessä turbulentissa työmarkkinakentässä?

– Me olemme edelleen yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista. Meidät koetaan luotettavaksi toimijaksi, ja haluan pitää tästä kiinni myös jatkossa. Roolimme on vähän erilainen kuin monella muulla liitolla, koska meillä on jäseniä sekä yksityisellä että julkisella puolella. Kun teemme jotain, on se sitten sopimuspöydässä tai palvelujen kehittämisessä, meidän pitää huomioida jäsenten työpaikkojen ja ammattiryhmien erityistarpeet ja monimuotoisuus.

Ihmisiä istumassa seminaarihuoneessa riveissä.
Edustajiston kokousväkeä, edessä vasemmalta puheenjohtajaehdokas Teemu Toppinen, uusi toimialajohtaja Mari Keturi ja puheenjohtaja Håkan Ekström.

5 vinkkiä hallitukselle – ”Kiinnittäkää oikeisiin ongelmiin huomiota eikä köyhien kyykyttämiseen”

Millainen puheenjohtaja haluat olla?

– Minut tunnetaan aika rauhallisena ja pohtivana. Se, mitä tehdään pitää olla valmisteltua, eikä pidä hypätä silmät ummessa kaivoon. Haluan keskustelevaa valmistelua, ja kun on aika toimia, silloin edetään määrätietoisesti.

Mikä sinua motivoi uudessa tehtävässä?

– Olen tehtävien osalta kotikentällä ja pidän uudesta työstäni. Tämä työpaikka on ollut vuosikymmenten saatossa hyvä ja uskon, että se on sitä jatkossa paitsi liiton jäsenille, aktiiveille myös henkilökunnalle.

Mitä haluat sanoa jäsenille?

– Vaikka henkilö liiton ruorissa vaihtui, liitosta kehitetään edelleen vielä voimakkaampi ja palvelukykyisempi toimia kuin aikaisemmin. Toivon, että tapaan liiton jäseniä erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Niiden ja myös johdon kautta liiton viesti menee eteenpäin työpaikoille ja sellaisille työntekijöille, jotka eivät ole vielä jäseniämme. On erittäin tärkeää, että meillä riittää tarpeeksi voimaa viedä yhteisiä asioita läpi, ja se voima tulee laajan jäsenkentän ja osaavien toimijoiden kautta.

Uutena toimialajohtajana aloittaa Mari Keturi

Edustajisto valitsi uudeksi toimialajohtajaksi Mari Keturin, 45. Keturi siirtyy tehtävään Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n toiminnanjohtajan paikalta.

Keturi on aiemmin ollut JHL:n palveluksessa lähes 14 vuotta niin julkisen kuin yksityisen sektorin sopimusedunvalvonnassa, joista reilut kuusi vuotta esihenkilötehtävissä ja JHL:n laajan johtoryhmän jäsenenä. Ay-uran hän on aloittanut juristin tehtävissä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superissa 2006.

JHL:n toimialajohtaja Saila Ruuth, puheenjohtaja Håkan Ekström ja toimialajohtaja Mari Keturi.
Toimialajohtaja Saila Ruuth sekä uusina valitut puheenjohtaja Håkan Ekström ja toimialajohtaja Mari Keturi valintojen jälkeen.

Keturin ja Ekströmin lisäksi ehdolla puheenjohtajaksi oli myös Teemu Toppinen. Hän työskentelee henkilökohtaisena avustajana ja on lisäksi työsuojeluvaltuutettu sekä alueluottamusmies Med Group Onnihoivassa.

Saila Ruuth jatkaa tehtävässään toisena toimialajohtajana. Valinnat tehtiin jäljellä olevaksi edustajistokaudeksi, kesään 2027 saakka. Edustajisto on liiton ylin päättävä elin, jossa on 120 edustajaa.