8.12.2021

Puheenjohtajalta: Palkkakellot kajahtavat lujaa, kun tes-neuvottelut käynnistyvät

Nollan saa pyytämättä, joten JHL vaatii merkittäviä palkankorotuksia, kun vääntö työehdoista jälleen alkaa. Eikä siinä kaikki, kirjoittaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Vuosi kääntyy kohti loppuaan, mutta työtahti sen kuin kiihtyy. Koronatilanne pahenee jälleen, ja muita talvikauden tauteja ilmaantuu riesaksi.

Vuoden viimeiset projektit, tehtävät ja työvuorot pitää rutistaa loppuun, vaikka rahkeet eivät enää riittäisi. Moni alkaa tuntea itsensä loppuun puristetuksi tiskirätiksi, josta otetaan irti viimeiset pisarat.

Voimme kuitenkin tyytyväisinä katsoa taaksepäin kuluneeseen vuoteen. Omien alojemme ammattilaisina olemme tehneet parhaamme jälleen yhden poikkeusvuoden päättyessä.

Voimme katsoa tyytyväisinä taaksepäin kuluneeseen vuoteen.

On aika taputtaa itseämme selkään ja kehaista kestävyydestä. Yhdessä olemme antaneet osaamisemme ja taitomme yhteiskunnan käyttöön, toinen toisemme hyväksi.

Samalla asenteella on hyvä lähteä tulevaan vuoteen. Siellä odottavat työehtosopimusneuvottelujen kierros, JHL:n edustajiston vaalit, hyvinvointialueiden synty ja kysymys palkkojen oikeudenmukaisuudesta.

Jo nyt on varmaa, etteivät palkkakello kajahda hiljaa, kun neuvottelut alkavat. Lähdemme tes-neuvottelukierrokselle periaatteella, että jokainen on palkankorotuksensa ansainnut.

Nollan saa pyytämättäkin, joten tulemme vaatimaan palkkoihin merkittäviä yleiskorotuksia. Hyvinvointialat on vihdoin nostettava palkkakuopasta. JHL vaatii valtaosaa korotuksista maksettavaksi yleiskorotuksina kaikille työehtosopimuksen piirissä oleville työntekijöille.

Kun työajat joustavat elämäntilanteen mukaan, työntekijät voivat paremmin ja yritysten tulos paranee.

Lisäksi JHL hakee selviä parannuksia työaikoihin. Työntekijät voivat paremmin, poissaolot vähenevät ja yritysten tulos paranee, kun työajat joustavat elämäntilanteen mukaan. Työntekijöiden pitää päästä osallistumaan työvuorojen suunnitteluun.

Työoloja kohentamalla voimme vaikuttaa suoraan työhyvinvointiin ja työntekijöiden jaksamiseen. Moniammatillisissa tiimeissä on moniosaajia, mutta kuka tahansa ei voi tehdä mitä tahansa. Ammattilaisten on saatava hoitaa osaamistaan vastaavia tehtäviä. Vain siten voimme yltää yhdessä työyhteisöinä parhaimpaamme.

Yhteisen hyvän äärellä pääsee keräämään voimia arjessa ja juhlassa. Nautitaan levosta ja toistemme tuesta.

Hyvää alkavaa vuotta 2022 kaikille!