23.3.2022

Rovaniemellä alkoi lakko – tiukat palkkaterveiset työnantajalle: ”Mie olen sitä mieltä, että ei anneta periksi!”

Kunta-alalla on edessä lakkojen kevät, jos neuvottelupöydässä ei päästä sopuun palkoista ja muista työehdoista. Lakkoilevilla JHL:n jäsenillä on selvä tavoite: tulojen pitää nousta. 

Pikkupakkasen viilentämä keskiviikkoaamu sai erikoisen käänteen Mustikkaharjun päiväkodissa Rovaniemellä: osa huoltajista palasi päiväkodista lapset mukanaan.

Kaikille lapsille ei ole hoitoryhmissä tilaa, koska ammattiliitto JHL:ään kuuluvat lastenhoitajat, päiväkotiapulaiset, avustajat ja keittiöhenkilökunta ovat lakossa.  

Laura Tervo, Tuija Jänkälä ja Aili Mattanen olivat lakkovahteina Mustikkaharjun päiväkodin edustalla.

Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Laura Tervo oli mukana työtaistelussa ensimmäistä kertaa ja lähti heti lakkovahdiksi. Tervo kertoo, että lasten vanhemmat ovat kannustaneet lakkoilijoita, vaikka se hankaloittaa heidän arkeaan. 

–  Hyvillä mielin jäin lakkoon. Olen odottanut, että asioita saataisiin eteenpäin. Eniten parannettavaa on palkkauksessa. 

Lue lisää: Laiton vai laillinen? 5 tärkeää asiaa lakko-oikeudesta

Koko kunta-ala taistelee

Lakko on osa kunta-alan työtaistelua, jossa ovat tällä hetkellä mukana ammattiliitot JHL ja Jyty. Lakot vauhdittavat kunta-alan jumiutuneita työehtoneuvotteluja. Tulevat suunnitellut työtaistelut peruuntuvat, jos alalle syntyy neuvottelutulos.

Tällä hetkellä työtaistelu on käynnissä Jyväskylässä ja Rovaniemellä. Maaliskuun lopussa kuntatyöt seisahtuvat Tampereella ja Kuopiossa, huhtikuun alkupuolella vuorossa ovat Turku ja Oulu. Kaikki lakot ovat kestoltaan kaksi päivää.

– Työntekijöistä huomaa, että he ovat väsyneitä.Luottamusmies Minna Louhelainen

Samoihin kaupunkeihin on jättänyt lakkovaroituksen myös Myös Akavan aloja edustava neuvottelujärjestö Juko. Järjestöjen kaikki lakot eivät ole käynnissä samaan aikaan, koska työ- ja elinkeinoministeriö siirsi osaa Jukon lakoista.

Jos työtaistelut eivät tuota tulosta, ammattiliitot laittavat uuden vaihteen silmään, ja pääkaupunkiseudulla alkaa 19. huhtikuuta viikon kestävä lakko.

Lakkovahdin liivi hohti Lapin keskussairaalan edustalla.

Vastuu painaa työntekijöitä, palkka ei pysy perässä 

Ennen aamuyhdeksää sisään mahtuvat lapset on jätetty hoitoon ja Tervon lakkovahtivuoro on paketissa. Varhaiskasvatusalan luottamusmies Minna Louhelainen on saapunut päiväkodille tapaamaan lakkovahteja.

Louhelaisen mielestä alan ammattilaisille pitää saada reilut palkankorotukset. 

Luottamusmies Minna Louhelainen on tehnyt lujasti töitä Rovaniemen lakon järjestelyissä.

– Varhaiskasvatuksessa on Rovaniemelläkin pulaa työntekijöistä, ja yksi syy on varmasti palkkaus. Välillä ollaan tosi tiukoilla, kun sijaisia ei saada. Työntekijöistä huomaa, että he ovat väsyneitä. Lapsiryhmät ovat kuitenkin täysiä, vastuu painaa ja työtahti on kova. 

Suomen taloutta ovat kolhineet sekä koronakriisi että Ukrainan sota. Louhelainen kuitenkin korostaa, että palkkojen puolesta pitää taistella juuri nyt. Tulojen on pakko nousta, koska hinnatkin kipuavat ylöspäin. Muuten työntekijöiden elintaso laskee.  

Lue lisää: Puheenjohtajalta: JHL:n tähtiammattilaiset kannattelevat Suomea kriiseissä ja ansaitsevat siitä korvauksen

”On kohtuutonta joutua miettimään raaskinko tankata ” 

Keskiviikkona lakko sulki Rovaniemellä kaupungin nuorisotiloja, uimahallin, hammashoitoloita ja kolme päiväkotia. Lakko sulki myös Rovaniemen keskuspesulan, joka vastaa muun muassa sairaaloiden, terveyskeskusten ja vanhuspalveluiden tekstiilihuollosta. Lisäksi lakko sulki yksittäisiä työpisteitä Rovaniemen kaupungin palveluista. Työtaistelu jatkuu huomenna torstaina.  

Lakkovahdit olivat keskiviikkoaamuna valppaina myös Lapin keskussairaan edustalla. Sairaalan toimintaa lakko ei pysäytä kokonaan, koska se olisi riski ihmisten hengelle ja terveydelle. JHL:n jäseniä on töissä vain sen verran, että pakolliset työt saadaan tehdyksi. 

– Palkan pitää olla työssäkäyvällä sillä tasolla, että pärjää.Tulosaluesihteeri Kati Määttä

Lakkovahdiksi olisi halunnut myös Kati Määttä, joka työskentelee tulosaluesihteerinä Lapin sairaanhoitopiirissä. Sairaus kuitenkin pakotti hänet jäämään kotiin. Tahdonvoimaa tauti ei vienyt.  

– Mie olen sitä mieltä, että ei anneta periksi! Itselläni suurin asia on palkka. Sen pitää olla työssäkäyvällä sillä tasolla, että pärjää. En usko, että työantajan mielestä koskaan tulee hyvä hetki neuvotella meidän palkoista, elleivät työntekijät ja liitot rupea sitä vaatimaan. 

Määttä toivoo, että JHL ei tyydy pieniin palkankorotuksiin. Elinkustannukset ovat nousukiidossa ja se näkyy arjessa. 

– On aika kohtuutonta joutua miettimään raaskinko tankata auton tai ostaa viikonloppuna vähän parempaa ruokaa. 

Korjaus 24.3.2022 kello 8.48: Kuvatekstiin korjattu Aili Mattasen sukunimi, joka oli kirjoitettu alkuperäisessä kuvatekstissä väärin.

Lisäys 24.3.2022 kello 13.48: Täsmennetty lakon sulkemia tiloja.

Lauantaina järjestettiin myös lakkomarssi Lordin aukiolla Rovaniemen keskustassa.