19.12.2023

Judomästaren Loredana Lari vann tre guld på 1,5 månad: ”Det här året har varit mitt bästa sedan jag började med judo”

Många kvinnor i judotatam

Judomästaren Loredana Lari skulle aldrig ha trott att hon blir mästare i tre stora tävlingar. – Det känns suveränt, säger hon.

Jag började med judo när jag var sju år gammal och har hållit på sedan dess, med några pauser emellan.

Jag kommer från Rumänien och flyttade till Åland 2007. Ingen i min familj hade tränat judo innan jag började med det. En tränare kom till vår skola och berättade om sporten och jag kände att det skulle vara en kul grej att prova på. Min syster, som också flyttade hit till Åland, började med judo efter mig.

Utöver att jag tränar judo själv är jag också judotränare i Ålands judoklubb. Jag är tränare till barn, ungdomar och vuxna. Fyra till fem dagar i veckan är jag på judomattan. Plus helgerna som går till tävlingar – både egna och barnens.

Judo kräver mycket disciplin.

Judo kräver mycket disciplin. Det är ju självförsvar men vi är inte ute efter att använda det så. Totalt tränar jag sex dagar i veckan och försöker alltid få en dag ledigt. Om jag är stressad går jag och tränar och efter det har jag inga andra tankar i huvudet. Jag har ingen tid för stress.

Mitt bästa år

Det här året har varit mitt bästa sedan jag började med judo. Jag har vunnit tre guld på 1,5 månad – EM, European Masters Games och nordiska mästerskapet. Jag skulle aldrig ha trott att jag blir mästare i tre stora tävlingar. Det känns suveränt.

Loredana Lori har vunnit tre guld på 1,5 månad.

Det handlar ändå inte om att vinna, utan om att ha kul och att lära sig. Oavsett om man vinner eller förlorar lär man sig något.

Läs mer: Betty Causton tränar tillsammans med andra: ”Acroyoga funkar inte ensam”

I judo blir man veteran vid 30-årsåldern men det betyder inte att man är gammal. Det handlar mer om att vi inte hinner träna så mycket som elitidrottare. Åldern påverkar inte mig, jag känner att jag är i bra form. I november blir det VM i Abu Dhabi, senast tog jag VM-silver.

Jag är en inspiration för barnen jag tränar – och de är så glada för mig. De ser mig som en förebild, men tror inte att jag är 40 år och fortfarande tävlar. Även jag blir inspirerad av äldre. Det finns en man som är över 80 år och fortfarande tävlar. Själv vill jag hålla på så länge jag orkar och klarar av det.

Titta från bildkarusellen hur det ser ut i en judohall.