16.5.2023

Kaupunki myy Kulosaaren kartanon: JHL:n Helsingin yhteisjärjestö muuttaa Hakaniemeen haikein mielin

Kulosaaren kartano ja Paasitornin kiinteistö

Helsingin kaupunki aikoo myydä Kulosaaren kartanon. Helsingin yhteisjärjestö JHL:n pitkä historia kartanomiljöössä päättyy ensi syksynä. Yhteisjärjestön uusi majapaikka on Paasitornissa Helsingin Hakaniemessä.

Helsingin yhteisjärjestö JHL lähtee Kulosaaren kartanosta pystypäin ja juhlien. Näin toteaa yhteisjärjestön puheenjohtaja Stefan Loman.

– Muutto on yhden aikakauden päätös mutta samalla uuden alku.
Puheenjohtaja Stefan Loman

– Muutto on yhden aikakauden päätös mutta samalla uuden alku. Haikealta tämä tuntuu, hän sanoo.

Yhteisjärjestö ja sen edeltäjä Suomen Kunnantyöntekijäin Liiton Helsingin osastojen Keskustoimikunta ovat hallinneet kartanoa ja sen muita rakennuksia 30-luvulta lähtien. Tuorein, toistaiseksi voimassa olevaksi sovittu vuokrasopimus Helsingin kaupungin kanssa tehtiin vuoden 2020 lopulla.

Siksi kaupungin päätös laittaa kartano näin nopeasti myyntiin tuli yhteisjärjestölle yllätyksenä. Vain noin viikkoa aikaisemmin Loman oli saanut sähköpostiinsa ennakkotiedon asiasta.

Niinpä yhteisjärjestö joutui pakon edessä irtisanomaan kartanon vuokrasopimuksen.

Josefiina Salmén ja Stefan Loman
Kulosaaren kartano on tyylikäs sisältä ja ulkoa. Kuvassa JHL:n Helsingin yhteisjärjestön puheenjohtaja Stefan Loman ja kartanon talonmiehen tehtäviä hoitava Josefiina Salmén.

– Olisimme halunneet jatkaa kartanon vuokralaisina. Meistä riippumattomista syistä muutto on kuitenkin edessä, hän sanoo.

Lue lisää: Vuokrasopimus Helsingin kanssa valmiiksi: Yhteisjärjestö jatkaa Kulosaaren kartanossa

Kartano matkailukäyttöön?

Irtisanomisilmoituksen taustalla on Helsingin toimitilastrategia vuodelta 2020. Sen mukaan kaupunki luopuu vähitellen niistä kiinteistöistä, joita se ei tarvitse omassa palvelutuotannossa tai joiden omistamiseen ei liity muita strategisia tai pitkän tähtäimen tarpeita.

Maaliskuussa 2023 kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi kaikkiaan yhdeksän eri puolilla Helsinkiä sijaitsevan kiinteistön myynnin. Joukossa on Kulosaaren kartanon (tunnetaan myös Kipparlahden silmukka 5:nä) lisäksi muun muassa Klippan eteläsataman edustalla, Ravintola Kaivohuoneen rakennus Kaivopuistossa sekä Rastilan kartano.

Kulosaaren kartano
Kulosaaren kartano ympäristöineen miellyttää monia. Kartanon on suunnittelut Suomen kuuluisimpiin arkkitehteihin kuuluva Carl Ludvig Engel.

Kartano sivurakennuksineen suunnitellaan myytäväksi matkailu- ja tapahtumakäyttöön. Lomanin mielestä kaupungin päätös on menetys yhteisjärjestölle ja pääkaupungin JHL:läisille yhdistyksille, jotka ovat voineet kokoustaa kartanossa ja varata sen tiloja yhdistysten ja jäsenten juhlia ja muita tilaisuuksia varten.

– Yhteisjärjestön muutto heijastuu myös Kulosaari-miljöön muihin toimintoihin, kuten palstaviljelyyn, Kivinokan kesämajatoimintaan ja venekerhoon.

Kulosaaren kartanon palsta-alue
Kulosaaren kartanon kupeessa on palstaviljelyyn tarkoitettu alue sekä kesämajoja, joissa moni JHL:läinen viettää aikaa keväästä syksyyn.

Palstaviljelijät ja muut alueen toimijat ovat voineet tukeutua kartanoon ja yhteisjärjestöön, mutta nyt kansalaistoiminta täytyy organisoida uudella tavalla.

– Helsinkiläisenä toivon, että kartanon arvokas miljöö ja luonto säilyvät. Alueella on havaittu 231 perhoslajia, muun muassa meiramikirjokoisa, joka on erittäin uhanalainen, Loman kertoo.

Uhanalainen meiramikirjokoisa löytyi, kun kartanon mailla tehtiin perhostutkimusta.

hunajapurkki
Kulosaaren kartanon nimikkohunajaa on tarjolla enää tänä kesänä.

Yhteisjärjestö toi alueelle vuosia sitten mehiläisiä pölyttäjiksi. Viimeistä kartanon hunajaerää päästään maistelemaan ensi syksynä.

Muutto Hakanimeen kesällä

Yhteisjärjestön muutto Kulosaaresta Paasitorniin toteutuu ensi syksyyn mennessä. Uusi majapaikka sijaitsee keskeisellä paikalla, Hakaniemen torin välittömässä läheisyydessä.

Paasitornin kiinteistön omistaa Helsingin Työväenyhdistys. 1880-luvulla valmistuneella graniittilinnalla on merkittävä osa suomalaisen työväenliikkeen historiassa. Nykyisin rakennus sisältää hotelli-, kokous- ja tapahtumatilaa jopa 800 henkilölle.

Paasitornin toimitusjohtaja Osku Pajamäki ja Stefan Loman ovat allekirjoittaneet vuokrasopimuksen yhteisjärjestön käyttöön tulevista tiloista, ja niiden kalustus kartanon arvohuonekaluilla on jo aloitettu.

Myös Lomanin työtila siirtyy Paasitorniin. Tornissa on tilaa yhdistysten pienimuotoisille kokouksille. Isoja juhlia ja muita tilaisuuksia varten yhdistykset voivat vuokrata tilat Paasin omasta myyntipalvelusta.