4.12.2018

Rikkaat rikastuivat, köyhät köyhtyivät ja nuoret huolestuivat – uusi kampanja aktivoi vaikuttamaan vaaleissa: ”On tärkeää herätellä jokaista äänestysikäistä”

Nuoret aktiivit kyllästyivät nykymenoon ja pistivät pystyyn Vapaiden valtakunta -kampanjan. Se haluaa saada äänestäjät tekemään kaikkensa, jotta leikkauksille ja pakkolaeille tulisi loppu.

Alussa oli porukka nuoria, jotka kantoivat huolta siitä, mihin suuntaan suomalainen yhteiskunta on matkalla.

Heitä arvelutti, jopa pelotti. Tuntui, että hallitus vain leikkaa, tekee kilpailukykypaketteja ja laatii pakkolakeja. Puhuttiin, että taloustilanne oli kasvussa, mutta vastakkainasettelu ja nokittelu vain lisääntyivät.

Rikkaat rikastuivat, köyhiä kuritettiin.

– Minulle on tärkeää, että ihmisten silmät avautuvat sille, miten paljon vahinkoa hallituksen johdolla on saatu aikaan.

Nuoret kokoontuivat, juttelivat ja laittoivat viisaat päänsä yhteen. Kuinka osoittaa, ettei nykymeno enää passaa, he miettivät.

Alkunsa sai Vapaiden valtakunta, puoluepoliittisesti sitoutumaton, aktiivien ajama kansanliike, joka on avoin kaikille.

”Kurjistaminen on koskettanut jokaista elämän osa-aluetta”

Samuel Drake

Helsinkiläinen kampanja-aktiivi Samuel Drake, 24, haluaa ravistella nykyrakenteita.

Drake on sosionomiopintojen loppusuoralla ja tekee keikkatöitä. Hän on ollut kampanjassa alkuvaiheista lähtien.

Hän lupaa toimia sen eteen, että yhteiskuntamme ottaisi reippaan askeleen kohti terveempää suuntaa.

– Minulle on tärkeää, että ihmisten silmät avautuvat sille, miten paljon vahinkoa hallituksen johdolla on saatu aikaan, Drake sanoo.

Eniten häntä sieppaa eriarvoistava leikkauspolitiikka. Se on kouraissut voimallisimmin niitä, joiden asema on jo valmiiksi vaikea.

– Kokonaisvaltainen kurjistaminen on koskettanut jokaista elämän osa-aluetta: lapsia, koulutusta, terveydenhuoltoa, työttömiä ja eläkeläisiä.

Drake ei unohda mainita kilpailukykysopimusta ja julkisen puolen lomarahaleikkauksia. Ne ovat koskeneet työssäkäyvien kukkaroon kipeästi.

”Toimeentuloa on kiristetty sekä enemmän että vähemmän näkyvillä keinoilla”

Riihimäkeläinen Silja Nurmi, 23, on sairaanhoitajaopiskelija, joka käy opintojen ohessa töissä. Pelkällä opintorahalla ei elä.

– Pienituloisten toimeentuloa on kiristetty jo ihan liikaa, sekä enemmän että vähemmän näkyvillä keinoilla.

– Pienituloisten toimeentuloa on kiristetty jo ihan liikaa.

Hänen mielestään palkkatason pitäisi olla sellainen, että yhdellä työllä pärjäisi. Yhä useammin näin ei kuitenkaan ole.

Nurmi uskoo vahvasti, että äänestysintoa nostava kampanja on tarpeellinen. Hän luottaa myös Vapaiden valtakunnan ideaan koota ajattelevia ihmisiä kansanliikkeeksi.

Silja Nurmi

Hän näkee siinä yhteneväisyyksiä Operaatio vakiduuni -kampanjaan, joka tähtäsi pätkätyöläisten aseman parantamiseen ja keräsi yli 63 000 kansalaisaloitteen allekirjoittajaa.

– En näe yhtään syytä, miksei Vapaiden valtakuntakin voisi onnistua.

”Tarkoitus on ottaa ihmisiä hihasta ja haastaa keskusteluun”

Kampanjan kärkiteemana on äänestysprosentin nostaminen. Mitä keinoja nuoret aikovat sen saavuttamiseksi käyttää?

– Uskon ennen muuta ajatusten ja keskustelun herättämiseen. Lähempänä vaaleja on tarkoitus mennä ottamaan ihmisiä suoraan hihasta kiinni ja hieman haastaa heitä keskusteluun, Samuel Drake kertoo.

– Uskon ennen muuta ajatusten ja keskustelun herättämiseen.

Hän jatkaa, että perimmäinen tarkoitus on kannustaa vaikuttamaan. Drake näkee hyvänä sen, että kampanjassa ei yksilöidä, mitä puoluetta tai ketä ehdokasta aiotaan äänestää, vaan jätetään ihmisille vapaus ajatella omilla aivoilla.

Myös Silja Nurmi aikoo lähestyä ihmisiä. Hän aikoo keskustella äänestämisen merkityksestä sekä uudelle eduskunnalle asetettavista odotuksista.

– Vaikka kampanja on nuorista lähtöisin, mielestäni on tärkeää herätellä jokaista äänestysikäistä. Nykyisin nukkuvien puolue on niin suuri.

Hän uskoo oman esimerkin voimaan ja toivoo, että kampanjaviesti leviäisi eteenpäin.

– Jos et keksi viittä tai kymmentä ihmistä, jolle siitä kertoa, välitä viesti edes yhdelle.

Vapaudella on monta merkitystä

Suomen kielen sanakirjasta löytyy sanalle vapaa merkityssisältöä yli sivun verran. Mitä vapaus tarkoittaa Vapaiden valtakunta -kampanjan aktiiveille?

– Mahdollisuuksia toteuttaa itseä ja suunnata omaa potentiaalia siihen, mikä on hyödyksi itselle ja yhteisölle, miettii Samuel Drake.

– Oikeistolainen vapauslogiikka tuppaa tarkoittamaan, että ihmisillä on vapaus tehdä mitä vain. Se ei kuitenkaan saa tarkoittaa vapautta riistää muiden mahdollisuuksia tasa-arvoiseen elämään.

Silja Nurmelle sanasta vapaus löytyy monta puolta.

– Minulla on periaatteessa vapaus tehdä elämälläni mitä haluan. Kuitenkaan ilman julkisia hyvinvointipalveluja en voisi opiskella korkeakoulussa.

– Vapaus voi olla myös aika henkilökohtainen käsite, hän tuumii.

– Itse näen asian siten, että minulla on periaatteessa vapaus tehdä omalla elämälläni mitä haluan. Pystyn vaikka tavoittelemaan unelmia. Kuitenkaan ilman kaikille suunnattuja julkisia hyvinvointipalveluja en voisi esimerkiksi opiskella korkeakoulussa, minulla ei olisi varaa.

Hänen mielestään suomalaista hyvinvointivaltiota ja sen peruskiviä, kuten sopimista ja demokratiaa, ei missään nimessä pidä yrittää murentaa.

– Yhdenlaista vapautta on myös se, että annetaan ihmisille mahdollisuus vaikuttaa, että näin ei käy.

Eduskuntavaalit ovat 14. huhtikuuta 2019. JHL kannustaa jäseniään osallistumaan Vapaiden valtakunta -kampanjaan ja äänestämään vaaleissa