14.11.2019

Eihän tästä ole enää kahta sanaa – JHL:n edustajiston jäsenet kertovat, mitä kikylle pitää tehdä

Mitä kikylle pitäisi tehdä? Millainen korvaus siitä pitää saada? Entä onko kiky lakon arvoinen? Kolme edustajiston jäsentä ottaa kantaa.

Kiky on päästettävä tuskistaan lopullisesti. Se on pelin henki, kun JHL käy neuvottelupöytään sopimaan uusista työehtosopimuksista.

Samaa mieltä ovat kolme JHL:n edustajiston jäsentä: Päivi Rantanen Nousiaisista, Reijo Räsänen Siilinjärveltä ja Merja-Liisa Seppänen Suomussalmelta.

Lue lisää: Nyt kuopataan kiky! Tes-neuvotteluissa pöydällä on sinun arkesi – Nämä ovat JHL:n 4 vaatimusta

Motiivi kysyi kiky-näkemyksiä JHL:n edustajiston syyskokouksessa. Kikyn kuoppaaminen on yksi JHL:n neljästä päävaatimuksesta tulevissa sopimusneuvotteluissa.

Katso alla olevalta videolta, ovatko edustajiston jäsenet valmiita lakkoon kikyn vuoksi:

Kilpailukykysopimus eli kiky on Juha Sipilän (kesk.) hallituksen voimakkaasti kiistanalainen työehtosopimus, joka lisäsi vuotuista työaikaa 24 tuntia ilman korvausta.

Kikyyn sisältyi myös väliaikaisia lomarahan leikkauksia. Lomarahaleikkaukset ovat päättyneet, mutta kiky-tunnit hiertävät työntekijöitä edelleen. JHL:n keväisen jäsenkyselyn perusteella 75 prosenttia vastaajista pitää tärkeänä, että kiky-tunnit nostetaan neuvottelupöytään.

Jos kikyä ei saada pyyhittyä teseistä pois, JHL vaatii, että se korvataan työntekijöille.

Katso videolta, mikä on edustajiston jäsenten mielestä kohtuullinen korvaus kiky-tunneista – ja olisivatko he valmiita lakkoon.

Lue lisää: 10+1 vaihetta: Näin valmistaudut lakkoon

Lue lisää: Tutkimus: Kiky oli turha, samat tulokset olisi saatu hyvällä johtamisella – Paremmat pomot lisäisivät kannattavuutta 9,4 miljardilla

Juttua muokattu 15. marraskuuta 2019 kello 06.45: Merja-Liisa Seppäsen sukunimi korjattu.