7.11.2019

JHL:llä kovat piipussa Raumalla: Ruoka- ja puhtauspalvelut kaksi päivää lakossa, torstaina myös ulosmarssi

JHL-medlemmar på Arkea strejkar i protest mot avtalsshopping.

Rauman ruoka- ja puhtauspalveluissa työskentelevät JHL:läiset vastustavat palveluiden ulkoistamissuunnitelmia kaksipäiväisellä lakolla torstaina 7. ja perjantaina 8. marraskuuta. Lakossa on noin 250 työntekijää.

Rauman kaupunki aikoo ulkoistaa sosiaali- ja terveystoimialan ruoka- ja puhtauspalvelut vuoden 2021 alusta lukien. Toteutuessaan päätös tarkoittaisi työehtosopimuksen vaihtumista ja työehtojen heikkenemistä – ja tekisi ison loven runsaan sadan pienipalkkaisen laitoshuoltajan ja ruokapalveluntyöntekijän kukkaroon.

Ulkoistamissuunnitelma sisältyy pitkään valmisteltuun Vahva ja vakaa Rauma -säästöohjelmaan. Tiistaina 5. marraskuuta kokoontunut kaupunginhallitus päätti äänin 6–2 esittää valtuustolle sosiaali- ja terveystoimen ruoka- ja puhtauspalvelun ulkoistamista.

– Lakko on viimeinen keino vaikuttaa siihen, että valtuusto muuttaisi hallituksen esityksen ja säilyttäisi palvelut kokonaisuudessaan kaupungin omana työnä, perustelee pääluottamusmies Marjo Justén.

lakkovahdit Raumalla
JHL:läiset ruoka- ja puhtauspalvelutyöntekijät ovat lakossa Raumalla.

Kaksipäiväiseen lakkoon osallistuu noin 250 puhtaus- ja ruokapalvelutyöntekijää. Lakon ulkopuolelle on rajattu muutamat kohteet, joissa henkilöstön poissaolo olisi vaarantanut hoidettavien terveyden ja hyvinvoinnin.

Lakon lisäksi kaikki Rauman kaupungin palveluksessa olevat JHL:läiset marssivat ulos työpaikoiltaan torstaina kello 13. Töihin palataan kello 15.

– Ulosmarssiin osallistuu noin 700 henkilöä, ennakoi Justén.

Kyse politiikasta, ei rahasta

Viime perjantaina (1.11.) puhtaus- ja ruokapalvelun väki oli jo päivän lakossa ulkoistamissuunnitelman takia.

Lue juttu lakkolaisten tunnelmista 1. marraskuuta: Rauman ruoka- ja puhtauspalvelutyöntekijät ovat lakossa: Kysymys on meidän leivästä

– Ruoka- ja puhtauspalvelun väki oli täysillä mukana. Myös kaupunkilaisilta tuli ymmärrystä ja paljon tsemppiä, vaikka kouluissa ja päiväkodeissa ei ollutkaan normaaleja ateriapalveluja, kertoo Justén.

Rauma on perustellut ulkoistusta kaupungin taloustilanteella. Pääluottamusmies ei selitystä niele.

– Minusta kyse on viime kädessä politiikasta, ei rahasta.

Justén muistuttaa, että jos Raumalla päädytään ulkoistukseen, pitää kaupungin noudattaa hankintalakia ja kilpailutus on toteutettava koko EU:n tasolla.

– Kisan voi voittaa kansainvälinen yritys, jolta ei jää edes veroeuroja tälle seudulle.

Lopullinen sinetti Vahva ja vakaa Rauma –säästöohjelmalle lyödään ensi maanantaina 11.marraskuuta kaupunginvaltuustossa.

Lue JHL:n tiedote: JHL uuteen lakkoon Raumalla: Kaupunginhallitus vähät välittää kaupungin työntekijöistä