7.12.2023

Juttuhetki Käärijän kanssa, presidentin henkilökohtaiset kiitokset… JHL:n jäsenet kertovat, millaista Linnan juhlissa on oikeasti

Hätäkeskuspäivystäjä Katja Kankare, alakoulun ohjaaja Maria Sipari ja Päiväkodin ohjaaja Sari Taurula katsovat kameraan Linnan juhlissa 2023.

Suomea kannattelevat päivästä toiseen JHL:n jäsenet ympäri maan. Heidän työnsä sai arvostusta myös Linnan juhlissa, jossa itsenäisyyspäivää viettivät vuoden hätäkeskuspäivystäjä Katja Kankare, koulunkäynninohjaaja Maria Sipari sekä päiväkodin lastenhoitaja Sari Taurula.

Turun hätäkeskuksen vuoromestari Katja Kankareen pää on vielä hieman pyörällä itsenäisyyspäivää seuraavana päivänä. Presidentti Sauli Niinistön ja tohtori Jenni Haukion luotsaamat Linnan juhlat olivat täynnä yllättäviä kohtaamisia, iloista tanssimista ja ennen kaikkea väentungosta.

Juuri tungos yllätti Kankareen, vaikka hän osasikin odottaa ruuhkaa aiempien vuosien tv-lähetysten perusteella.

– Todella paljon ihmisiä. Liikkuessa piti koettaa katsoa, ettei tallaa kenenkään laahukseen, Kankare toteaa ja naurahtaa.

Kutsu Linnan juhliin tuli Kankareelle yllätyksenä. Hätäkeskuslaitos palkitsi hänet keväällä vuoden hätäkeskuspäivystäjänä. Myös viime vuonna presidentti kutsui juhliin vuoden hätäkeskuspäivystäjän, mutta tiedossa ei ollut, että perinne jatkuisi.

– Onhan tämä hienoa arvostusta hätäkeskuspäivystäjien tekemää työtä ja koko alaa kohtaan. Meidän työmme on sen verran näkymätöntä, Kankare sanoo.

Lue lisää: Linnan juhlien ovet avautuivat myös JHL:n jäsenille: ”Valtava kunnianosoitus”

Vuoden hätäkeskuspäivystäjä Katja Kankare astelee Linnan juhliin itsenäisyyspäivänä 2023.
Vuoden hätäkeskuspäivystäjä Katja Kankare asteli Linnan juhliin sinisessä luomuksessa.

Kankare rohkaistui Linnan juhlissa ottamaan kontaktia uusiin tuttavuuksiin. Lämpimänä mieleen jäi kohtaaminen ex-ulkoministeri, presidenttiehdokas Pekka Haaviston (vihr.) ja tämän puolison Antonio Floresin kanssa.

– He olivat jo jatkamassa matkaa, kun huhuilin Antonion perään. Toivotimme hyvät itsenäisyyspäivät, Kankare kertoo.

JHL:läinen Kankare aloitti Turun hätäkeskuksessa 2006. Kankare toteaa, että hätäkeskuksen näkyvyys mediassa jää vähäisemmäksi kuin viranomaisketjussa muita vaiheita hoitavien viranomaisten. Siksikin ammatillinen arvostus tuntuu hyvältä.

– On niin lyhyt hetki, kun kohtaaminen tapahtuu, ja se jää asiakkaan ja viranomaisen väliseksi.

– Ei ole itsestäänselvää, että meillä on itsenäinen maa.

Hätäkeskuksen vuoromestari Katja Kankare

Kankare kokee, että itsenäisyyspäivän vastaanotto sulki ympyrän – hän katsoi Linnan juhlia jo pienenä mummunsa kanssa.

Suomen itsenäisyys on Kankareelle merkittävä asia. Hän kertoo tuntevansa syvää kunnioitusta ja kiitollisuutta veteraaneja ja kaikkia itsenäisyytemme puolustajia kohtaan.

– Olen herännyt miettimään asiaa entistä enemmän nyt, kun on sotia ja muita levottomuuksia. Ne ovat nostaneet nämäkin asiat uuteen valoon. Ei ole itsestäänselvää, että meillä on itsenäinen maa.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjä Katja Kankare ja hänen puolisonsa katsovat kameraan Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä 2023.
Katja Kankare juhli itsenäisyyttä puolisonsa Sami Kankareen kanssa. Puku löytyi salolaisesta liikkeestä. Kuuluisaa booliakin he maistoivat. – Boolin makua on hyvin vaikea kuvailla, se oli yksi booli muiden joukossa.

Lue lisää: Miten Suomi voi tehdä monikulttuurisuudesta menestystarinan? Ansioristillä palkittu Conrad Lyaruu kertoo

”Iso juttu maalaistalon tytölle”

Maria Sipari kehuu Linnan juhlien tunnelmaa tiiviiksi ja oloaan kiitolliseksi. Sipari työskentelee koulunkäynninohjaajana Lappeenrannassa ja on koulutukseltaan sosionomi. Kutsu oli iso yllätys paitsi Siparille itselleen myös koko hänen perheelleen, suurelle ystäväpiirilleen ja työyhteisölleen.

– Kun kuulin kutsusta, miulla rupesi kädet tärisemään ja veet valumaan silmistä. En osannut odottaa mitään tällaista, kun vedin monot jalkaan viime talvena. Tämä on iso juttu tällaiselle maalaistalon tytölle, Sipari kertoo.

Finlandia-hiihtäjä Maria Sipari kättelee Sauli Niinistöä ja Jenni Haukiota Linnan juhlissa 2023.
– Puvun suunnitteli ystäväni Minna-Riitta Vainikka Lappeenrannasta, ja korut ovat kajaanilaisen Silja Riiholan käsityötä. Halusin nostaa esille yksityisihmisiä ja -yrittäjiä tästä maasta, kertoo Maria Sipari. Kuvassa hän kättelee presidenttiparia.

Monot pääsivät töihin helmikuussa, kun Sipari hiihti Finlandia-hiihdon. Hän tempaisi 62 kilometrin lenkin kautta aikojen ensimmäisenä lyhytkasvuisena.

Siparille merkitsee paljon, että saavutus on nyt huomioitu valtakunnan tasolla. Hänelle se on viesti, että jokainen on arvokas sellaisena kuin on.

– Miulle tavallista lyhyempi pituus on kääntynyt siunaukseksi ja voitoksi.

Samaa viestiä Sipari jakoi itsekin Linnassa. Hän puhui Ylen haastattelussa omien rajojen ylittämisestä ja uskosta itseen niin upeasti, että nousi valtakunnallisiin uutisiin.

Voit katsoa Maria Siparin haastattelun Linnan juhlissa Yle Areenan tallenteesta kohdasta 1:55.

– Tavallista lyhyempi pituuteni on kääntynyt siunaukseksi ja voitoksi.

Koulunkäynninohjaaja, Finlandia-hiihtäjä Maria Sipari

Hän kertoo, että niin presidentti Niinistö kuin pääministeri Petteri Orpo (kok.) kiittivät häntä vahvoista sanoista. Mieleen jäi myös kohtaaminen presidenttiehdokas, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin (kd.) kanssa.

– Orpoa sain rohkaista olemaan luja ja rohkea tässä ajassa ja tehtävässä. Hän kiitti ja herkistyi, ja sanoi, että nämä olivat illan siunatuimmat sanat.

Pukunsa ja korunsa Sipari teetti lappeenrantalaisilla ja kajaanilaisilla yksityisyrittäjillä. Värimaailmana olivat Suomen värit: tummasininen mekko ja valkoisia helmiä.

Finlandia-hiihtäjä Maria Sipari katsoo kameraan Linnan juhlissa 2023.
Maria Sipari on ammatiltaan yläkoulun koulunkäynninohjaaja. – Olen jo seitsemättä vuotta nostamassa ja rohkaisemassa nuoria, hän kuvailee.

”Valtavan iso kunnia”

Myös Ruskon kunnassa päiväkodin lastenhoitajana työskentelevä Sari Taurula oli Linnan juhlissa ensimmäistä kertaa. Hänelle mieleen jäivät presidenttiparin kättely, iskelmälegenda Katri Helena ja kohtaaminen popsensaatio Käärijän kanssa.

– Keskustelimme Käärijän kanssa asuistamme ja siitä, miksi olemme Linnan juhlissa.

Päiväkodin ohjaaja Sari Taurula katsoo kameraan Linnan juhlissa 2023.
Lastenhoitaja Sari Taurulalle kutsu Linnan juhliin ei tullut yllätyksenä, sillä puoliso on työskennellyt presidentin palveluksessa. Kuuluisan boolin makua hän kuvailee kirpeäksi.

Juhlien tunnelmaa Taurula kuvaa lämminhenkiseksi tungoksesta huolimatta. Ovet Presidentinlinnaan aukesivat puolison kutsulla: Taurulan mies on ollut Puolustusvoimien kautta presidentin palveluksessa, ja jatkaa nyt uusiin töihin.

– Keskustelimme Käärijän kanssa asuistamme.

Lastenhoitaja Sari Taurula

Taurula teetti juhlaan yksinkertaisen, tummansinisen puvun. Hän on katsonut Linnan juhlat televisiosta joka vuosi. Nyt hän pääsi toteamaan omin silmin, kuinka komeaa meno Linnassa on. Juhlinta jatkui noin puoli kahteentoista, kunnes pariskunta ajoi taksilla majapaikkaansa.

– Kutsutuksi tuleminen oli valtavan iso kunnia.

Käärijä ja päiväkodin lastenhoitaja Sari Taurula poseeraavat Linnan juhlissa 2023.
Sari Taurula löysi Presidentinlinnasta seuralaisen, joka ei esittelyjä kaipaa.

JHL korvasi Linnan juhliin osallistuneiden jäsentensä asu-, meikkaus- ja kampauskuluja.

Juttua muokattu 11.12. kello 6.49: korjattu Katja Kankareen titteli.