12.11.2019

Hautakynttilöitä ei tarvittukaan – Helpotuksen huokaus täytti Rauman kaupungintalon, kun valtuusto torjui ulkoistamispommin

Rauman kaupunginvaltuusto torppasi ruoka- ja puhtauspalvelujen ulkoistuksen selvin numeroin 24–19. Kuusi tuntia kestäneessä kokouksessa oli poikkeuksellisen tiivis tunnelma.

Kohtalon hetki. Sellainen maanantai-ilta 11. marraskuuta oli Rauman sosiaali- ja terveysalan ruoka- ja puhtauspalvelujen työntekijöille.

Kaupungintalolle oli saapunut noin 30 JHL:läistä, jotka toivoivat parasta mutta olivat varustautuneet myös surunauhoin ja kynttilöin.

Kokouksen jälkeen pääluottamusmies Marjo Justén saattoi huokaista helpotuksesta.

– Hautakynttilöitä ei tarvittu. Tunnelma äänestyksen jälkeen oli sanoinkuvaamaton.

Pääluottamusmies Marjo Justén kuvattiin Karin koululla Raumassa marraskuun alussa.

Lue lisää: Raumalla tikittää historiallinen ulkoistamispommi: Julma palkka-ale uhkaa satoja pienituloisia

Ulkoistus kaatui kokonaan

Alun perin uhkana oli kaupungin kaikkien ruoka- ja puhtauspalvelujen ulkoistaminen. Se olisi merkinnyt työnantajan vaihtumista ja työsuhteen ehtojen heikkenemistä noin 300 työntekijälle.

Vahva ja vakaa Rauma -ohjausryhmä lievensi suunnitelmaa ja esitti kaupunginhallitukselle osaulkoistusta.

Ohjausryhmän esityksen mukaan sosiaali- ja terveysalan ruoka- ja puhtauspalvelut olisi ulkoistettu ja varhaiskasvatuksen ja koulujen siivous ja ruokahuolto olisivat säilyneet kaupungin omana työnä.

Noin 30 JHL:n jäsentä oli kokoontunut Rauman kaupungintalolle maanantaina seuraamaan valtuuston kuusituntiseksi venähtänyttä maratonkokousta.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen äänin 6–4 mutta valtuusto torppasi ulkoistuksen kokonaisuudessaan. Hallituksen esitys kaatui äänestyksessä selvin numeroin 24–19.

Vuoden tärkeimmässä valtuustokokouksessa päätettiin paitsi säästötoimista myös ensi vuoden talousarviosta ja kuntaverosta.  Äänin 24–19 valtuusto päätti nostaa veron nykyisestä 20 prosentista 21:een.

Nyt on näytön paikka

Pääluottamusmies Marjo Justén, JHL:n Satakunnan aluetoimisto ja liiton paikalliset aktiivit ja jäsenet tekivät hartiavoimin töitä, jotta nykyiset työpaikat ja työsuhteen ehdot säilyisivät.

Vaikuttamista tehostettiin myös kahdella työtaistelulla 1. marraskuuta ja 7.–8. marraskuuta sekä Rauman koko JHL:läisen henkilöstön ulosmarssilla viime perjantaina.

– En olisi uskonut, että saamme äänemme kuuluviin ja valtuutetut taaksemme, mutta näin kävi. Yhteinen ponnistelu kannatti, tuumasi väsynyt mutta tyytyväinen Justén kokouksen jälkeen.

– Tiukassa paikassa pystymme mahdottomaan.

Hän muistuttaa, että nyt kaupungin omilla ruoka- ja puhtauspalveluilla on näytön paikka.

– Tehdään kaikkemme ja osoitetaan, miten hyviä olemme ja kuinka kustannustehokkaasti pystymme palvelut tuottamaan. Meillä on hyvä yhteishenki ja tiukassa paikassa pystymme mahdottomaankin.