1.12.2023

JHL:n maahanmuuttajille verkosto Lappiin: ”Kaikkea ei tarvitse hoitaa yksin”

Lapin maahanmuuttajaverkoston puheenjohtaja Colin Kilday

Lapin maahanmuuttajaverkosto tarjoaa jäsenille tietoa liitosta ja tukea integraatioon. Tammikuussa JHL:n maahanmuuttajatoiminta kattaa jo koko maan, kun vastaava verkosto perustetaan vielä Ouluun.

Lappi on saanut oman verkostonsa maahanmuuttajien asioiden edistämiseksi työelämässä. JHL:n Lapin maahanmuuttajaverkosto LaMuT perustettiin 23. marraskuuta Teams-kokouksessa.

Verkoston tuore puheenjohtaja, laitoshuoltaja Colin Kilday Rovaniemeltä haluaa maahanmuuttajien tietävän, miten liitto voi auttaa, jos työelämässä kohtaa hankaluuksia.

– Joku muu tuntee puolestasi työelämään liittyvät lait, säädökset ja työehtosopimukset. Kaikkea ei tarvitse hoitaa yksin.

Lue lisää: JHL:n maahanmuuttajaverkosto laajeni Itä-Suomeen – Puheenjohtaja Wendy Savolainen: On ilo ja ylpeys, että ammattiliitto avautuu maahanmuuttajille

Liitto pitää ajan tasalla

Ammattiliitot ovat joillekin maahanmuuttajille vieraita, koska monissa maissa liittoja ei ole ollenkaan tai niiden jäsenyys voi olla jopa vaarallista.

Tieto liiton avusta ei myöskään aina löydä varsinkaan pienille työpaikoille ja vuokrafirmoihin, joissa ei ole luottamushenkilöitä.

– Moni maahanmuuttaja ei tiedä, mitä Orpon hallitus on ajamassa läpi ja miten se koskettaa heitä. Jos ei puhu suomea, uutisten seuraaminen on hankalaa. Tässäkin liitto voi olla apuna, Kilday sanoo.

Lue lisää: Suomessa on suuri joukko ihmisiä, jotka pelkäävät liittyä ammattiliittoon

Omasta taustasta tukea työhön

Kilday tietää, millaista Suomessa on työskennellä maahanmuuttajana. Hän on asunut täällä kolmisenkymmentä vuotta ja tehnyt töitä siitä asti, kun sai kieli- ja kulttuurikurssit suoritettua pois alta.

Työtehtävät ovat vaihdelleet baarimestarista tarjoilijaan ja siivoojaan. Hän on tehnyt ”mitä nyt maahanmuuttajana on pystynyt tekemään”.

– Haluan auttaa maahanmuuttajia integroitumaan suomalaisten kanssa.

Viimeiset kymmenisen vuotta hän on työskennellyt laitoshuoltajana tehtaassa ja sairaalassa. Pari viime vuotta on kulunut vakituisella sopimuksella Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä.

Koska työhistoria on kirjava, myös ammattiliitot ovat vaihtuneet. JHL:ään Kilday liittyi nykytyönsä takia, järjestöaktiiviksi hän lähti ensimmäistä kertaa.

– Minulla ei onneksi ole ollut suuria ongelmia työelämässä, mutta haluan auttaa muita, Kilday toteaa.

Maahanmuuttajaverkoston väkeä koulutuksessa Helsingissä marrakuussa 2023
Marraskuun viimeisenä viikonloppuna joukko JHL:n maahanmuuttajaverkostojen aktiiveja kokoontui koulutuspäiville Helsinkiin. Colin Kilday oli yksi heistä.

Kohti integraatiota

LaMuT on JHL:n seitsemäs maahanmuuttajaverkosto. Verkostot kattavat jo lähes koko Suomen. Enää puuttuu Oulun verkosto, jonka perustamiskokous pidetään 13. tammikuuta 2024. Oulusta väkeä kävi kouluttautumassa Helsingissä jo marraskuussa.

Lapissa tositoimiin päästään heti. Seuraavaksi Kilday työstää LaMuTille strategian yhdessä JHL:n aluetoiminnan asiantuntijan Esko Tattarin kanssa.

Ihmisten välistä kanssakäymistä Kilday aikoo ainakin edistää. Monilla työpaikoilla työskentelee eritasoisia suomen kielen osaajia, ja samalta kielialueelta tulevat jäävät helposti omiin kahvipöytiinsä.

– Haluan auttaa maahanmuuttajia integroitumaan suomalaisten kanssa.

Lue lisää: JHL:n kolmas maahanmuuttajaverkosto on perustettu, vain nimi puuttuu: Sunitha Akurathi ja Michaël Fandi toivovat verkostolta kohtaamisia, vertaistukea ja työelämätietoa