5.5.2022

Kuntalakko innosti Anu Laaksosen etulinjaan – Ensikertalainen oppi heti, mitä lakkovahti ei saa unohtaa kotiin

lakkovahti Anu Laaksonen

Moni kuntatyöntekijä ansaitsee lakkovahtina paremmin kuin töissä. Kunta-alan tähtiammattilaiset vaativat tuntuvaa palkankorotusta ja palkkaohjelmaa, joilla vääryys korjataan. Tule perjantaina Palkkapäivä #2 -mielenilmaukseen Helsingin Narinkkatorille.

Tavallisena työpäivänä Esko Alhainen pakkaisi Naistenklinikalle lähteviin tavarahäkkeihin pehmopapereita, haavataitoksia, sikiön imukuppeja ja intubaatioputkia. Tällä viikolla Alhaisen päivä kuitenkin käynnistyy lakkovahtina Haartmanin sairaalan edustalla Helsingissä.

JHL:n lakkovahdit Anri Maurinsalo ja Juha Lahdensuu
JHL:n lakkovahdit Juha Lahdensuu ja Anri Maurinsalo päivystävät Haartmanin sairaalan edustalla Helsingissä.

Yksi jalankulkija kävelee passiivisena ohi, toinen ottaa flaijerin lakkovahdin kädestä peukutuksen kera ja kolmannelle kuntatyöntekijöiden lakko on punainen vaate.

Alhainen on ammatiltaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin logistiikkatyöntekijä. Lisäksi hän on HUS Logistiikan luottamusmies. Kuntatyöntekijöiden poikkeuksellisen laajalle lakolle ei ollut hänen mielestään vaihtoehtoa.

– Työnantajan viimeisin tarjous oli surkea.Logistiikkatyöntekijä, luottamusmies Esko Alhainen

– Työnantajan viimeisin tarjous oli surkea, hän perustelee.

Myös valtakunnansovittelijan sovintoesityksen JHL ja muut palkansaajajärjestöt torjuivat.

Tarjolla olisi ollut 1 + 1 vuoden sopimus, eli palkankorotus olisi sovittu kaksivuotisen sopimuskauden ensimmäiselle vuodelle. Korotus ei olisi ylittänyt yleistä kahden prosentin linjaa tai sisältänyt työntekijöiden vaatimaa palkkaohjelmaa, joka nostaisi ansioita jatkossa.

– Meillä on monta ammattiryhmää, joiden palkka alkaa ykkösellä. Kun ottaa huomioon pääkaupunkiseudun vuokrat ja muut elinkustannukset, on heidän tilanteensa haastava, Alhainen sanoo.

Tule perjantaina 6.5. kello 13-15 Narinkkatorille Helsinkiin Palkkapäivä #2 -mielenilmaukseen. Kulkue torilta Töölön Kisahallilta lähtee jo kello 12.

Lakkoja kymmenellä paikkakunnalla

Lakossa ovat JHL:n lisäksi ammattiliitto Jyty ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko. Lakko on sulkenut useimmat koulut ja päiväkodit kymmenellä paikkakunnalla. Myös monet kunnalliset liikuntapaikat, kirjastot ja museot ovat laittaneet oven säppiin viikon kestävän lakon ajaksi.

Lakko näkyy ja tuntuu myös erikoissairaanhoidossa, kuten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä HUSissa.

lakkovahti Esko Alhainen
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin JHL:läiset työntekijät ovat lakossa. Kuvassa HUS Logistiikan luottamusmies Esko Alhainen.

– Lakkorajoista väänsimme työnantajan kanssa kolme viikkoa ja pääsimme lopulta kohtuullisen hyvään yhteisymmärrykseen, kertoo Esko Alhainen.

Vain äidinmaitokeskus on rajattu kokonaan lakon ulkopuolelle. Myös tehohoito ja lastensairaalan toiminta on resursoitu hyvin lakosta huolimatta.

– Välinehuolto, potilaiden ruokapalvelut, potilaskuljetus ja laitoshuolto toimivat mutta normaalin nähden vajaalla henkilöstöllä, kertoo JHL:n koordinoiva pääluottamusmies Niina Koskela.

Lue lisää: Ammattiliitto valmiina lakkokevääseen: JHL maksaa jäsenille ennätyskorvaukset, liiton talous vakaalla pohjalla

Lakkovahtina tienaa paremmin

Yksi kunta-alan matalapalkkaisista on Töölön sairaalan ravitsemustyöntekijä Anri Maurinsalo.

– Nettopalkkani on alle 1 800 euroa kuussa. Itse asiassa ansaitsen lakkovahtina enemmän kuin normaalissa päivätyössäni, hän toteaa.

Kokki Juha Lahdensuun palkka kaksivuorotyöstä on himpun verran parempi, mutta ei silläkään leveästi eletä kalliilla pääkaupunkiseudulla.

JHL:läiset lakkovahdit
JHL:läiset lakkovahdit Anri Maurinsalo (vas.) , Juha Lahdensuu, Esko Alhainen ja Anu Laaksonen päivystivät keskiviikkona Meilahdessa Helsingissä.

JHL:n lakko on ensimmäinen laatuaan sekä Maurinsalolle että Lahdensuulle. Kaksikko on lupautunut lakkovahdeiksi kolmena päivänä.

– Ainutkertainen kokemus, sillä erikoissairaanhoidossa ei ole tapana lakkoilla, Lahdensuu sanoo.

Kaksikon mukaan ohikulkijat suhtautuvat kuntatyöntekijöiden lakkoon enimmäkseen ymmärtäen.

– Useimpien sympatia on meidän lakkolaisten puolella, sanoo Maurinsalo.

Monet kannustavat lakkolaisia ohi kulkiessaan. Vain pari henkilöä on Maurinsalon mukaan moittinut, että lakko pidentää sairaanhoidon jonoja.

– Yksi neuvoi pyytämään rahaa pääomasijoittajilta, hän kertoo.

Lue lisää: Rovaniemellä alkoi lakko – tiukat palkkaterveiset työnantajalle: ”Mie olen sitä mieltä, että ei anneta periksi!”

Palkka mittaa arvostusta

Myös logistiikkatyöntekijä Anu Laaksoselle lakko on ensimmäinen laatuaan.

Hän kuuluu JHL:n 035-sairaalayhdistyksen hallitukseen ja lupautui uteliaisuudesta lakkovahdiksi.

– Kerta se on ensimmäinenkin! hän sanoo jakaessaan JHL:n lakkoflaijereita.

Lakkoon on hänen mielestään perusteltu syy.

– Haluamme lisää palkkaa matalapalkkaisille naisaloille.Logistiikkatyöntekijä Anu Laaksonen

– Haluamme lisää palkkaa kuntatyöntekijöille, etenkin matalapalkkaisille naisaloille.

Kunta-alan kokonaisansiot ovat keskimäärin 3 372 euroa kuukaudessa, mutta haitari on leveä. Perhepäivähoitajan kokonaisansio ylittää nipin napin 2 000 euroa, siivooja ansaitsee keskimäärin 2 103 ja kokopäivätyötä tekevä koulunkäynninohjaaja 2 176 kuussa.

lakkoflaijeri
Me vaadimme kunnon palkkaa, reiluja työehtoja ja vauhtia tes-neuvotteluihin!

Tuntuvan yleiskorotuksen lisäksi Laaksonen liputtaa monivuotisen palkkaohjelman puolesta. Se toisi ennustettavuutta ja kannustaisi ammatinvalintaa pohtivia nuoria kuntatöihin.

– Halusimme tai emme, niin palkka on myös arvostuksen mitta, hän huomauttaa.

Sairaalamaailma on Laaksosen mielestä melko hierarkkinen. Hän toivoo sinne toimivaa keskustelukulttuuria työnantajan ja työntekijöiden välille.

– Lisäksi työpaikkademokratiaa pitää kehittää esimerkiksi lomista ja työajoista päätettäessä.

Kuusi vinkkiä lakkovahdeille

Kahden päivän lakkovahtikokemuksella Anu Laaksonen on valmis evästämään muita. Nappaa tästä lakkovahdin vinkit ja tule etulinjaan!

  1. Katso päivän sääennuste.
  2. Varaudu paikallaan oloon ja seisomiseen asiallisella vaatekerralla ja hyvillä jalkineilla. Villasukat ja -housut tarvittaessa!
  3. Vettä tai mehua sekä eväsleivät mukaan.
  4. Tee lakon syyt selväksi itsellesi, jotta osaat perustella ne muille.
  5. Hyvä mieli ja positiivinen asenne.
  6. Älä provosoidu, jos provosoidaan.
lakkovahdin villasukat ja kengät
Lakkovahti tarvitsee kunnon jalkineet ja villasukat.