29.4.2024

Turku myi valtaosan Arkean toiminnoista, pääluottamusmies apeana: ”Monta vuotta tehtiin säästösopimuksia ja leikattiin lomarahoja”

JHL aloitti Turussa lakon Arkean toimia vastaan. Arkeassa työskentelevät JHL:n jäsenet aloittivat kolmipäiväisen lakon. Kuva JHL:n mielenilmauksesta alkuiltapäivästä Vähätorilla Turussa.

Satojen ihmisten työnantaja vaihtuu Turussa, sillä kaupunki myy omistamansa Arkea-yhtiön siivous- ja kiinteistöpalvelut. Työehdot pysyvät entisellään ensi vuoteen. Arkean ruokapalveluissa tilanne on karumpi, sillä kymmenien ihmisten työt ovat loppumassa tänä vuonna.

Turun palveluyhtiö Arkean taru saattaa olla päättymässä. Oululaislähtöinen Alltime Group ilmoitti perjantaina 26. huhtikuuta, että se ostaa Arkean kiinteistö-​ ja siivouspalveluliiketoiminnot.

Yhtiö vaihtaa omistajaa heinäkuussa 2024, jos Kuluttaja-​ ja kilpailuvirasto (KKV) hyväksyy kaupan. Yhtiöön jää enää pieni määrä ruokapalveluita. Nekin aiotaan pääluottamusmies Matti Kaskisen mukaan ajaa alas vuoden 2024 loppuun mennessä.

Kauppojen yhteydessä Arkeasta siirtyy Alltimeen noin 400 henkilöä vanhoina työntekijöinä. Arkeaan jää edelleen vajaat 100 ruokapalvelualan ammattilaista.

Lue lisää: Tuoko pitkittynyt työtaistelu ja kaupungin työntekijöiden ulosmarssi ratkaisun tes-kiistaan?

Arkean työntekijöitä mielenilmauksissa 2021.
Arkean työntekijät marssivat ulos työpaikoiltaan Turussa syksyllä 2021.

Ruokapalvelut alas, työt loppuvat kymmeniltä

Ruokapalveluiden tilanne yhtiössä on synkkä, Arkean pääluottamusmies Matti Kaskinen kertoo. Arkea kävi ruokapalveluissa keväällä 2024 muutosneuvottelut, jotka päättyivät maaliskuussa. Kaskisen mukaan kymmenien ruokapalvelutyöntekijöiden työsuhde päättyy tämän vuoden syys-lokakuussa.

– Arvattiin, että jotain tapahtuu, mutta ei näin äkkiä. Pääluottamusmies Matti Kaskinen

Loput ruokapalveluiden työntekijät siirtyvät Kaarea-yhtiöön, Kaskinen kertoo. Kaarea tuottaa muun muassa ruoka-, toimitila- ja siivouspalveluita Turun, Uudenkaupungin ja Salon kaupungeille sekä Auran kunnalle ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle.

Arkean virkaa tekevä toimitusjohtaja Pirjo Kankaanranta ei kommentoi tarkemmin päättyvien työsuhteiden määrää. Hän kertoo, että Arkea myy osan ruokapalveluistaan tämän vuoden syksyllä.

Uusimpien Arkea-päätösten taustoista on saatavilla niukasti tietoa. Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto on käsitellyt lähes kaikki Arkeaa-koskevat asiat salaisina tämän vuoden kokouksissaan.

pääluottamusmies Matti Kaskinen
Pääluottamusmies Matti Kaskinen osallistui ulosmarssiin Turussa syksyllä 2021.

Myynti ei yllättänyt, ajankohta kyllä

Matti Kaskinen on toiminut Arkean pääluottamusmiehenä 12 vuotta eli koko yhtiön historian ajan. Myynti ei tullut hänelle täytenä yllätyksenä.

– Arvattiin, että jotain tapahtuu, mutta ei näin äkkiä. Mieli on vähän apea. Monta vuotta tehtiin säästösopimuksia ja leikattiin lomarahoja, hän sanoo.

Arkean siivous- ja kiinteistöpalvelut siirtyvät uudelle omistajalle jo heinäkuussa 2024, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Yhtiö kuitenkin noudattaa Avainnan työehtosopimusta kevääseen 2025 asti.

Avainta on yksityisen sektorin työnantajajärjestö. Avainnan työehtosopimuksia noudattavat esimerkiksi monet kuntien ja kuntayhtymien omistamat yhtiöt ja yhtiöt, jotka tuottavat palveluita kunnille.

Kevään 2025 jälkeen työehdot määräytyvät kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen mukaan. Sopimuksen neuvottelee Palvelualojen ammattiliitto PAM.

Arkealaiset osoittivat mieltään Turussa 2019.
Arkealaiset osoittivat mieltään Turussa 2019.

Toimitusjohtaja: kaupan takana vaikea taloustilanne

Arkean virkaa tekevä toimitusjohtaja Pirjo Kankaanranta perustelee kauppaa yhtiön vaikealla taloustilanteella. Hän korostaa, että moni työntekijä jatkaa uudessa yrityksessä.

– Meillä on tosi hyviä ja osaavia työntekijöitä. Tärkeintä on, että suurella osalla heistä työt jatkuvat, ja palvelut jatkuvat asiakkaille.

Kankaanranta kertoo, että Arkea on tasapainoillut nollatuloksen molemmin puolin jo useamman vuoden. Nyt tilanne oli hänen mukaansa aiempaa pahempi. Muun muassa inflaatio ja päättyneet sopimukset ovat tehneet loven yhtiön tuloihin.

– Viime vuonna Arkea teki vuonna 2023 tappiota 1,3 miljoonaa euroa, ja vuonna 2022 tappiota tuli 0,6 miljoonaa.